Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de knäckta elstolparna vid Blåhammaren och hör Pär-Erik Petrusson Frykman på Jämtkraft om hur det kunde ske – och hur man förberett sig inför nästa oväder. Foto: Jämtkraft, SVT

Elstolparna vid Blåhammaren föll som stickor – redan innan Ingunn

Uppdaterad
Publicerad

Elstolparna mot fjällstationen Blåhammaren har klarat många stormar genom åren, men i fredags gav de vika. Tung is blev deras fall.

När Jämtkraft flög över området kring Blåhammaren såg de att 13 stolpar låg ner de sista 700 metrarna innan fjällstationen.

– Vi undrade hur det kunnat ske. Det är stabila och säkra stolpar. Men vi tror att det beror på att de blev islagda och inte stod pall i vinden, säger Pär-Erik Petrusson Frykman på Jämtkraft.

Under onsdagen informerade Jämtkraft personer som kan röra sig i området om att elledningar fanns på marknivå.

Fjällstationen har inte öppnat för säsongen men Jämtkraft har idag, onsdag, kört upp ett reservaggregat med helikopter.

– Vi har även kontrollerat elstolparna vid Sylarna. Där såg vi ingen isbildning, säger Petrusson Frykman.

Han försäkrar att Jämtkraft har förberett sig på det nya oväder som väntades komma till länet under natten mot torsdag, stormen Ingunn.

– Vi har personal och helikoptrar redo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.