Migranter döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom domen mot de 26-åriga och 18- åriga EU-migranterna som åtalats för misshandel mot en tredje man i Kyrkparken i Östersund. Männen döms till fem månader respektive två månaders fängelse.

Den 26-årige mannen är den man som 2012 skrämde slag på länsbor både i Östersund och Falun för de lägenhetsinbrott han begick. Han klättrade upp mellan tre till fem meter över marken och tog sig in genom balkonger medan ägarna sov och stal allt från smycken till mobiltelefoner.

Mannen kallades för ”fasadklättraren” och dömdes då till ett års fängelse och utvisning till 22 augusti 2017. Nu har han tagit sig tillbaka till Östersund och har vistas i Sverige olagligt. Ett brott som han erkänt men nekar till att han vistas olagligt från 1 januari i år eftersom han uppfattat att han då hade rätt att vistas i riket. Nu döms han till fängelse igen för misshandel.

Bråk mellan migranter 2015

Slog och sparkade en man

Det var 17 mars i år då både han och hans 18-årige bror greps för misshandel mot en tredje migrant i Kyrkparken i Östersund. Männen utdelade sparkar och slag mot både huvud och kropp som orsakade smärta och trasig tand. Ett brott som de båda männen förnekade. De menar att de handlat enligt nödvärnsrätt.

Enligt domen ska man ta hänsyn till vad som har inträffat före den aktuella misshandeln. Det ska då ha uppstått konflikter mellan de dömda rumänerna och den målsägande bulgaren. Enligt domen orsakade bulgaren ofta bråk på det boende där han arbetade. Den 26-åringe rumänen uppger att han känt en stor rädsla inför den målsägande då han oftast visade hur stark och skicklig han var på att hantera kniv när de befann sig på härbärget där det bodde både rumäner och bulgarer.

Letade åt målsägande på stan

Bröderna hade letat åt målsägande på stan eftersom den yngre brodern ska ha blivit slagen av målsägande tidigare samma dag. De stötte då på honom när han pratade i telefonen i parken, där misshandeln uppstod. Bröderna ska ha fått ned målsägande på marken och sparkade mot huvudet och ryggen när han försökte ta sig upp. Enligt vittnen ska bröderna inte sett rädda ut eller ha agerat i nödvärnsrätt.

Fängelse och ingen utvisning

Åklagaren hade yrkat på åtta månaders fängelse och ett straffrabatt för den yngre brodern på grund av hans ålder samt utvisning för båda för misshandel samt brott mot utlänningslagen för den äldre. Trots att den tidigare dömda 26-åriga mannen inte får vistas i Sverige för brott mot utlänningslagen, döms han nu till fem månaders fängelse och utvisningen ogillas. Medan den 18-årige yngre brodern som tidigare varit dömd för häleri 2012, döms till två månaders fängelse och även hans utvisning som åklagaren yrkat på ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk mellan migranter 2015

Mer i ämnet