Kyrkan: ”Lika hjälp till alla”

Uppdaterad
Publicerad

Ängsmokyrkan i Torvalla har upplåtit husrum till en man som är dömd för brott och utvisad från Sverige. Inom kyrkan funderar man nu om en bakgrundskoll är nödvändig innan man beslutar om att hjälpa till med husrum.

Sedan i maj 2014 har en familj från Rumänien fått hjälp av kyrkan med husvagnsplats och en lägenhet i anknytning till Ängsmokyrkan i Torvalla.

– Vi ställde upp med en husvagnsplats och en liten lägenhet men tanke på att de skulle få etablera sig i samhället, säger Leif Jarlbjörn, kyrkoherde i Ängsmokyrkan.

Bråk mellan migranter 2015

Dömd för misshandel

Den 17 mars greps två män som båda tillhör den familj på 12 personer som bor i Ängsmokyrkan. Detta i samband med bråk mellan olika grupper av tiggare i Östersund. En av männen, som båda åtalas för misshandel, är tidigare dömd till fängelse för inbrott 2012 och utvisad från Sverige. Den informationen kom som en nyhet för Svenska kyrkan, som inte gjort någon undersökning efter tidigare kriminella handlingar. Under tisdagen bjöd Ängsmokyrkan in till ett möte för att reda ut rykten och den senaste tidens oroligheter.

– Vi fick frågor om varför vi hushåller kriminella, och vårt svar var att det här har vi vetat om sedan 17 mars och framåt och då kom frågor på varför vi inte tagit reda på det tidigare, säger Leif Jarlbjörn.

På mötet lyftes alltså kritik mot att kyrkan borde tagit reda på mer bakgrundsinformation om familjen de hjälper.

– Jag tycker inte att vi har det ansvaret överhuvudtaget, alltså jag behandlar människor och kyrkan behandlar människor som har behov av hjälp likadant. Här fanns människor med ett reellt behov av hjälp och då gör vi det och vi har inte haft någon anledning att kolla deras kriminella bakgrund, säger Leif Jarlbjörn.

Agerat annorlunda

Om kyrkan skulle agerat annorlunda om de fått reda på mannens kriminella bakgrund innan de beslutat att hjälpa familjen kan Leif Jarlbjörn bara spekulera kring.

– Hade vi vetat det där och då hade vi kanske agerat annorlunda. Åtminstone tänkt ett par varv till men det som komplicerar det hela är att det är en familj med barn.

Vad som händer med familjen beslutas i kyrkans styrelse när domen kommer på torsdag. Döms männen får de lämna boendet men än så länge står familjens tidigare överenskommelse fast. De ska få stanna i sina boenden vid Ängsmokyrkan fram till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk mellan migranter 2015

Mer i ämnet