Foto: SVT

Mystisk väska på länsstyrelsen orsakade pådrag

Uppdaterad
Publicerad

En väska hittades under tisdagen på Länsstyrelsen i Östersund som fick utrymmas. Enligt vittnen ska det handla om en väska som innehöll en fastgjuten dator och en lapp. Först på eftermiddagen hävdes avspärrningarna.

Vid tiotiden på tisdagsförmiddagen kom larmet om väskan med okänt innehåll i länsstyrelsens lokaler i Östersund.

– Vi håller på att evakuera byggnaden och vi har även spärrat av området. Det är för tidigt att säga vad den innehåller. Vi kommer att göra en bedömning om farligheten på föremålet, som är en väska. Vi tar det säkra före det osäkra genom att utrymma, sa Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen, inledningsvis.

Efter den okulära besiktningen kommer polisen att ta beslut om bombgruppen eventuellt ska kallas in.

– Det vi gör nu, är att vi utreder om det är farligt. Jag törs inte säga nu hur fort vi kan häva avspärrningen, säger Peter Moberg, chef vid lokalpolisområde Östersund.

Helikopterövervakning

Det finns uppgifter om att väskan innehåller betong. Stämmer det?

– I nuläget vill jag inte säga något om det. Det är ett misstänkt farligt föremål och därför har vi för säkerhets skull utrymt länsstyrelsen, säger Peter Moberg.

En polishelikopter cirkulerar över Östersund och SVT:s team på plats rapporterar att det tillkommit ett stort antal poliser.

– Det fordras stora resurser hålla en lokal avspärrad och säkerställa området, säger Peter Moberg vid Östersundspolisen.

Fastgjuten dator och en lapp

Enligt länsrådet Bengt-Åke Strömquist ska personal ha sett väskan inne i lokalerna.

– Dom hade sett en mystisk väska i ett sammanträdesrum, som innehöll en dator som tydligen var fastgjuten i den här väskan och någon lapp på. Och säkerhetsrutinerna säger att då ska vi utrymma lokalerna, säger länsrådet Bengt-Åke Strömquist till SVT Nyheter Jämtland.

Michael Lundberg, förundersökningsledare hos polisen, vill dock inte bekräfta vare sig vad väskan innehöll eller att den lämnats i lokalerna som ett hot.

Vid 13-tiden gick polisen ut med uppgiften att man var färdig med utrymningen. Bombgruppen behövde inte kallas in. Fokus ligger nu på att identifiera alla personer som befunnit sig i lokalerna.

Utreds som olaga hot

Avspärrningarna vid länsstyrelsen hävdes innan 14-tiden, och personalen har fått återvända in i lokalerna. Polisen skriver på sin hemsida att väskans innehåll har konstaterats vara ofarligt, men inte heller det vill förundersökningsledaren Michael Lundberg bekräfta.

Utredningen om händelsen fortsätter, med rubriceringen olaga hot. Lundberg tror också att den kommer vara relativt snabb.

– Det beror på de snabba åtgärder vi gjort, och sen är det också några ingredienser i den här utredningen som gör att vi tror det.

Har ni någon misstänkt person?

– Det kan jag inte gå in på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.