– Östersund har ju bara kvar drygt en fjärdedel av hur många som jobbade då, säger Maria Ljung-Westin på Länsstyrelsens näringsenhet.
Siffrorna över minskningen kommer från Statistiska Centralbyrån och är framtagna speciellt för SVT och gäller från 1994 till 2013. Där syns tydligt hur Östersund förlorat mest livsmedelsjobb. Men bättre siffror är det för länet i övrigt där alla kommuner har ökat eller åtminstone ligger kvar på samma nivå. Mycket för att det har satsats stora resurser på småskalig livsmedelsproduktion. Men satsningarna har inte gett så många jobb som man hoppats på erkänner Maria Ljung-Westin på länsstyrelsen.
– Det är ingen felsatsning men man måste ta det till nästa steg, och forsätta stötta de som ambitionen att skala upp och utvecklas.
Änge Chark i Offerdal är ett av de företag som fått pengar i omgångar för att utveckla och skapa fler jobb.
– Vi har investerat ungefär 8 miljoner på att utveckla företaget och det leder troligen till att vi måste anställa fler framöver, säger en av delägarna, Martin Kock.
Men att något av länets nuvarande livsmedelsföretag skulle kunna växa till att bli en större industri, och återigen skapa jobb för hundratals anställda som för 20 år sedan, det tror inte Maria Ljung-Westin på länsstyrelsen.
– Jag tror vi ska inrikta oss på att fortsätta satsa på de små företagen som vill bli 10, kanske 20 anställda. Jag tror det är lite av en svunnen tid med de här stora industriföretagen vi hade då.