2 500 jobb har försvunnit inom den norrländska livsmedelsindustrin de senaste 20 åren – det visar SVT:s undersökning.
I Sollefteå kommun är trenden dock en annan – här har matjobben ökat under samma period. Och det är de små, lokala producenterna som blir fler.
– Vi är så många som pysslar med det här – och vi inspirerar varandra, säger Emma Tarberg, som driver bageri i Junsele.
Växande företag
Emma drog i gång skorptillverkning i liten skala för nio år sedan. Sedan dess har företaget vuxit – både i produktion och antalet anställda.
– För det första ville jag göra något jag brinner för och sedan var utgångspunkten att jag skulle kunna fortsätta bo i Junsele – sedan har det rullat på, säger Emma Tarberg.
”Bra för oss ungdomar”
Elina Lif är en av de nyanställda:
– Det skapas ju olika mattrender och folk får idéer och vill prova. Det är ju jättebra för oss här i småbygderna att vi får fler företag – och framför allt för oss ungdomar som vill att det ska hända saker.
Livsmedelsstrategi ska vända trenden
I hela landet pågår nu arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi. Tanken är att jobben ska bli fler – och jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) har stora förhoppningar på de småskaliga producenterna.
– Bland annat besökte jag Eldrimmer i Jämtland och träffade över 300 företagare som berättade hur de ser positivt på branschen och hur de ökar sin omsättning.
– Kan man samla sig i Sverige kring en strategi och visa på att vi vill faktiskt öka livsmedelsproduktionen, då kommer vi också att se effekt av det, menar Sven-Erik Bucht.