Här blir matjobben fler

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år har ett av tre jobb inom livsmedelsbranschen i norra Sverige försvunnit – men Sollefteå är en av kommunerna som går mot strömmen.

2 500 jobb har försvunnit inom den norrländska livsmedelsindustrin de senaste 20 åren – det visar SVT:s undersökning.

I Sollefteå kommun är trenden dock en annan – här har matjobben ökat under samma period. Och det är de små, lokala producenterna som blir fler.

Maten och jobben

– Vi är så många som pysslar med det här – och vi inspirerar varandra, säger Emma Tarberg, som driver bageri i Junsele.

Växande företag

Emma drog i gång skorptillverkning i liten skala för nio år sedan. Sedan dess har företaget vuxit – både i produktion och antalet anställda.

– För det första ville jag göra något jag brinner för och sedan var utgångspunkten att jag skulle kunna fortsätta bo i Junsele – sedan har det rullat på, säger Emma Tarberg.

”Bra för oss ungdomar”

Elina Lif är en av de nyanställda:

– Det skapas ju olika mattrender och folk får idéer och vill prova. Det är ju jättebra för oss här i småbygderna att vi får fler företag – och framför allt för oss ungdomar som vill att det ska hända saker.

Livsmedelsstrategi ska vända trenden

I hela landet pågår nu arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi. Tanken är att jobben ska bli fler – och jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) har stora förhoppningar på de småskaliga producenterna.

– Bland annat besökte jag Eldrimmer i Jämtland och träffade över 300 företagare som berättade hur de ser positivt på branschen och hur de ökar sin omsättning.

– Kan man samla sig i Sverige kring en strategi och visa på att vi vill faktiskt öka livsmedelsproduktionen, då kommer vi också att se effekt av det, menar Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maten och jobben

Mer i ämnet