Både bilar och en villa besköts. Foto: SVT

Sköt mot familj – åklagare yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på fängelse för den 45-årige man som misstänks ha avlossat skott mot en villa i Krokoms kommun där en barnfamilj befanns sig. Det framkom på torsdagen när tingsrättsförhandlingarna avslutades.

Det var på annandag påsk i år som en 45-åring man åkte till hem till en familj i Krokom och avlossade ett skott mot ytterdörren. Mannen sköt också med hagelgevär mot två bilar som stod parkerade i närheten. I villan fanns då ett knappt tvåårigt barn och barnets föräldrar. De träffades inte av några skott.

45-åringen greps kort därpå i närheten av huset och han åtalades sedemera för dådet.

Skottdrama i Krokom

När rättegången avslutades under torsdagen konstaterade åklagaren att det rör sig om ett allvarligt brott:

– Han använder ett vapen, som han inte bara hotar med utan faktiskt avlossar skott. Han åker hem till personer, till deras bostad, på kvällstid när han visste att de skulle vara hemma, säger kammaråklagare Anna Diedrich.

Yrkar på fängelse

Åklagaren yrkar på att 45-åringen döms för grovt olaga hot, framkallande av fara för annan, grovt rattfylleri och skadegörelse – och att påföljden blir ett års fängelse.

45-åringen och mannen i familjen har tidigare arbetat tillsammans. I tingsrätten framkom att det uppstått tumult innan skottlossningen, ett bråk om utlånade verktyg. 45-åringen som var berusad hade efter bråket sökt upp sin tidigare arbetskamrat, pappan i familjen, och avlossat skotten mot huset och bilarna.

Skickade varnings-SMS

Under sin slutplädering menade åklagaren att det fanns uppsåt bakom skottlossningen. 45-åringens fru hade försökt stoppa honom från att åka till barnfamiljen. Hon hade också skickat sms till familjen och varnat dem.

På torsdagen vittnade också tre grannar om att de hört skott avlossats och sett 45-åringen utanför barnfamiljens hus.

45-åringen har hela tiden hävdat att han på grund av kraftig berusning inte minns något av händelsen.

Den sjunde maj faller tingsrättens dom. 45-åringen får stanna kvar i häktet i väntan på domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdrama i Krokom

Mer i ämnet