Många har velat bidra till insamlingen som startades av Markbladet. Foto: TT

Chaufför varnade om bussen före olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar innan bussolyckan utanför Sveg hade företaget fått en varning av en annan bussförare, som hade synpunkter på den aktuella bussen. Bussen kontrollerades men inga fel hittades, uppger Bergkvarabuss i ett pressmeddelande.

I måndags berättade TV4 att bussen som körde av vägen utanför Sveg ska ha krängt från sida till sida och haft problem med styrningen, och att detta skulle ha rapporterats internt inom företaget Bergkvarabuss. Företaget tillbakavisade dock att någon förare skulle ha gett sig ut i en osäker buss.

Företagets vd Göran Mellström skriver i ett pressmeddelande att en förare påtalade brister två dagar före olyckan, och att bussen då kontrollerades innan olyckstillfället.

Bussolyckan i Härjedalen

”TV4 uppgav i måndagens sändning att en förare påtalat brister på fordonet. Fakta är att bussen var på serviceverkstaden i Varberg för översyn torsdagen den 30 mars. På fredagen förflyttades den tom till Skene av en förare som vid ankomst meddelade att han hade synpunkter på bussen.”

Kontrollerades i Varberg

Göran Mellström skriver sedan vidare att bussen kontrollerades av verkstadspersonal på verkstad i Varberg.

”Verkstadspersonalen i Skene gjorde då återigen en kontroll och därefter provkördes bussen av en vid busstypen van förare. Inga fel konstaterades. Fordonet uppträdde helt normalt. Vi finner det positivt att föraren handlade enligt företagets säkerhetspolicy och meddelade verkstaden, då han upplevde en osäkerhet.”

”Ingenting påvisar hittills att det förelåg något tekniskt fel på fordonet.” skriver Göran Mellström vidare, och säger att Bergkvarabuss lämnat över all dokumentation till polisen, Swedac och Statens haverikommission.

När TV4 publicerade sina uppgifter i måndags svarade Simon Sandberg, marknadschef och pressansvarig på Bergkvarabuss, att bussen hade varit inne på verkstad på fredagen – vilket vd:n nu också berättar.

”Noga med säkerheten”

Simon Sandberg sa också i måndags:

– De tekniska problem som det rapporteras om i media har jag inte hört talas om. Vi var tvärtom särskilt noga med säkerheten inför den här skidresan. Därför tog vi in bussen på verkstad på fredagen.

– Ingen chaufför skulle ha gett sig ut med en buss som inte var 100-procentigt säker.

Bussföraren som körde bussen vid olyckan kommer enligt kammaråklagare Karin Johnson Ryd vid åklagarkammaren i Östersund att delges misstanke om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Hänvisar till utredning

När SVT Nyheter når pressansvarige Simon Sandberg under torsdagen vill han med anledning av den pågående polisutredningen inte berätta vilka synpunkter som den andre bussföraren hade på bussen.

– Det som står i pressmeddelandet är det vi kan kommunicera just nu i dagsläget och fortsättningsvis kommer vi inte att spekulera i något, säger han.

Vad säger du om uppgifterna om att föraren påpekat att bussen krängde i vissa hastigheter?

Det kan jag säga är att på fredagen så förflyttades bussen tom till Skene av en förare som meddelade att han hade synpunkter på bussen. Vi agerade då och verkstadspersonal gjorde återigen en kontroll. Därefter provkördes bussen av en vid busstypen van förare och inga fel konstateras.

LÄS MER: Bussolyckan: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet