Johan Ingelskog på Kommunal. Foto: TT/SVT

Kommunal stämmer bussbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal förbereder en omfattande stämning mot Bergkvarabuss, det bolag som äger bussen som åkte av vägen i Härjedalen där tre barn omkom.

– Efter den tragiska olyckan så har det blivit ett fokus på chauffören som är medlem hos oss och som vi givetvis företräder och då känner vi ett ansvar att i den debatten som förs i massmedia förklara vår syn på företaget, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.

– Bergkvarabuss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget.

Bussolyckan i Härjedalen

”Anställda vågar inte klaga”

Enligt Kommunal har det varit svårt att få medlemmar att ta strid för sina rättigheter.

– De vågar ofta inte prata med oss. Risken för trakasserier är stor. Den som är visstidsanställd och påtalar brister i arbetsmiljön eller att schemat är för pressat får inga nya jobb, säger Johan Ingelskog på Kommunal.

– Till sist har man vågat ge sig till känna och vi har nu många medlemmar som vill att vi för deras talan i Arbetsdomstolen.

”Ingen kommentar”

Bergkvarabuss vill inte kommentera Kommunals planerade stämning.

– Vi har bara läst om det i medier i dag och har ingen kommentar. Vi kommer att ta kontakt med Kommunal, säger Simon Sandberg som är pressansvarig på bussbolaget.

Visste ni om stämningen?

– Jag har ingen kommentar.

Busschauffören misstänks

Tidigare på onsdagen meddelade åklagarkammaren i Östersund att busschauffören kommer att delges misstanke om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Det är rutin vid den här typen av händelser att man inleder en förundersökning och att man bedriver en bred utredning. I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott, säger Karin Johnson Ryd i ett pressmeddelande.

”Stöttar chauffören”

Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, säger att företaget nu stöttar chauffören. 

– Den enda kommentaren vi har är att vi från företagets sida naturligtvis gör vad vi kan för att stötta chauffören i detta.

Bergkvarabuss, som har huvudkontor i Kalmar, håller på att granskas i en extern revision efter att flera mekaniker, som har jobbat eller jobbar på Bergkvarabuss verkstad i Malmö, uttalat kritik mot bolagets trafiksäkerhetsarbete. Kritiken framkom i artiklar i tidningen Sydsvenskan i förra månaden.

Problem med hjullager

SVT Nyheters granskning visar att bussen som kördes vid olyckan i Sveg underkändes två gånger på besiktningen i höstas. Båda gångerna ska det ha varit fel på hjullagret på höger framaxel.

Bristen ska ha blivit avhjälpt när Bergkvarabuss egen verkstad i Malmö undersökte bussen i december förra året.

Tre barn omkom i olyckan och ett 25-tal personer vårdas eller har vårdats på olika sjukhus. För en av dem är tillståndet fortfarande allvarligt.

LÄS MER: Bussolyckan: Detta har hänt

SE HELA INSLAGET: Kommunal stämmer bussbolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet