Protester mot byggplaner vid ÖSK

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkaren Mathias Fredriksson vill gå vidare med sina byggplaner vid skidstadion. Men grannar protesterar.

Utveckling av området eller  förstörd friluftsmiljö?  Det handlar om tidigare elitåkaren Mathias Fredrikssons planer på att bygga vid ÖSK. I bolaget Skidspåret finns nu även skidstjärnan Emil Jönsson.

– Vi som bor i området är oroliga, säger Magnus Åström, och fortsätter:

Byggplanerna vid ÖSK 2018

– Jag kan få tvåvåningshus strax utanför tomten som gränsar till skogsområdet vid motionsspåret. Tråkigt för min familj, men det handlar om hela Östersunds rekreationsområde. Jag har inte mött någon som inte är negativ. Vad blir nästa steg? Ett hotell på Björnberget?

”Ett vanligt förfarande”

Skidåkarna har skrivit ett så kallat markanvisningsavtal med kommunen. Ett avtal som ska ge initiativtagaren möjlighet att att utveckla sina planer utan att någon annan kommer in och tar över idén.

– Det handlar inte om förtur eller en gräddfil. Det här är ett vanligt förfarande, säger Florian Stamm, (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Avtalet gäller för två markområden. Ett är vid den gallrade tallparken där bussen vänder. Där kan det bli radhus eller tvåvåningshus med lägenheter.

”Nallar på ortsbornas oas”

Det andra området ligger längst upp på ängen vid vägen som går till ÖSK. Här vill Fredriksson och Jönsson bygga fyra eller fem större villor.

– Jag gillar inte det här. Man nallar på Östersundsbornas oas.  Det handlar bara om att göra pengar genom att sälja husen, säger Anna Jansson.

Anna Jansson och Magnus Åström tycker att kommunens välvilliga inställning rimmar illa med gällande översiktsplan till 2040 där det står att man speciellt  ska värna om  frilufts- och rekreationsområden.

– I planen står det också att vi ska förtäta staden, säger Florian Stamm, (MP).

– Men det ska förstås vara så att tillgängligheten till området finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplanerna vid ÖSK 2018

Mer i ämnet