Ja till Fredrikssons byggplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ja till Mathias Fredrikssons byggplaner på ÖSK-området i Östersund. Men klartecken gavs först efter votering i miljö-och samhällsbyggnadsnämnden på onsdagen.

Beslutet innebär att Mathias Fredriksson och hans kompanjon Emil Jönsson nu kan fortsätta med sina byggplaner på området vid skidstadion i Östersund, det så kallade ÖSK-området. Beslutet innebär nämligen ett klartecken till att inleda arbetet med att fram en detaljplan över området.

– Vi sade ja eftersom planerna stämmer överens med tidigare beslut i KS (kommunstyrelsen) om att Östersund behöver fler bostäder och behöver växa, planerna stämmer överens med den gällande översiktsplanen, säger ordförande för miljö-och samhällsnämnden, Florian Stamm (MP).

Byggplanerna vid ÖSK 2018

Oenig nämnd sa ja

Men det var en oenig nämnd som sade ja till byggplanerna. En votering krävdes under onsdagens sammanträde som slutade 8 – 3 för ett klartecken. Liberalerna och moderaterna var emot den föreslagna expansionen.

Redan före jul var frågan uppe i miljö-och samhällsnämnden, men då stoppades byggplanerna på grund av vad som, av nämndsrepresentanter, kallats en felröstning.

Expansionen begränsas

Fredriksson och Jönsson fick dock klartecken till att bygga på ett mindre område än de hade hoppats på. Nämnden klubbade nämligen igenom tjänstemannaförslaget som innebär att planprogrammet godkänns och att en detaljplan ska tas fram, men med ett par förbehåll:

  • Det västra programområdet begränsas till att omfatta skogsmarken. Den öppna ängsytan och pulkabacken kommer således inte att exploateras eller privatiseras.
  • Det östra programområdet begränsas till att omfatta delen söder om befintlig arbetsväg som leder till elljusspåret.

Mathias Fredriksson och Emil Jönsson vill bygga sex parhus och tre villor i hög internationell standard uppe vid Eriksberg på två områden. Om det ryms på de områdena som föreslås att minska återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplanerna vid ÖSK 2018

Mer i ämnet