Foto: Östersunds kommun

Många vill stoppa Fredrikssons planer

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett stort motstånd kring Mathias Fredrikssons byggplaner på Eriksberg, drygt 60 synpunkter har kommit in till Östersunds kommun.

Den förre skidstjärnan Mathias Fredriksson vill tillsammans med Emil Jönsson bygga flera hus av den lyxigare varianten vid två områden i Eriksberg som ligger i anslutning till ÖSK-området. Tanken är att det ska bli sex parhus uppe vid skidspåret och tre villor vid ängen.

– Det kommer bli hög internationell standard på husen men ordet lyx är svårdefinierat, säger Mathias Fredriksson.

Byggplanerna vid ÖSK 2018
Foto: SVT

Platta på 200 kvadrat

Hur stora kommer husen att bli?

– Storleken få vi bestämma framöver med kommunen men större än en medelvilla i Östersund skulle jag gissa på, en platta på 200 kvadrat ska väl få plats men vi får se vad som passar in, säger Mathias Fredriksson.

När planförslaget varit ute på samråd under hösten har hundratals synpunkter kommit in från allmänheten, främst från närboende. Drygt 60 synpunkter och flera hundra namnunderskrifter har lämnats in. Enligt planarkitekten Tor Hagman är det många synpunkter för ett sådant litet projekt.

”Vansinne med lyxhus”

Här är ett urval av alla de åsikter som lämnats in:

”Stoppa planerna på Fredrikssons byggen nedanför ÖSK. Det är ett viktigt andhål för återhämtning för hel Östersunds befolkning”

”Vansinne med lyxhus och fritidslägenheter”

”Naturmarken behöver bevaras mellan naturreservatet och staden för att Östersunds innevånare, både människor och djur på ett enkelt sätt ska kunna röra sig mellan natur och stadsbebyggelse”

”Det är med stor häpnad man konstaterar att Östersunds kommun planerar att bygga bostäder på ett friluftsområde, som i den av kommunen i mars 2014 fastställda Översiktsplan Östersund 2040, ska vara skyddat från så kallad förtätning av äldre bebyggelse”

Många synpunkter på Fredrikssons bygge Foto: SVT

Fredriksson anställd av kommunen

I flera av synpunkterna används ord som jäv, eftersom Mathias Fredriksson är anställd av Östersunds kommun som turismutvecklare. Skidåkarna fick tidigare skriva ett så kallat markanvisningsavtal med kommunen. Ett avtal som ska ge initiativtagaren möjlighet att att utveckla sina planer utan att någon annan kommer in och tar över idén.

– Det handlar inte om förtur eller en gräddfil. Det här är ett vanligt förfarande, sa Florian Stamm, (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden i en intervju i SVT Nyheter Jämtland i höstas.

”Att Vd:n för Skidspåret i Östersund AB är anställd av kommunen för att utveckla turismen och dessutom har egna ekonomiska intressen i att exploatera området känns också mycket obekvämt. Man kan inte låta bli att tycka att de liknar en jävsituation” det skriver en av de som skickat in en synpunkt.

Tar det med ro

Men Mathias Fredriksson själv tar synpunkterna med ro.

– Det är många som tycker, så är det alltid. Vissa tycker det är bra att staden utvecklas och någon vill inte ha en granne, säger Mathias Fredriksson.

Varken Trafikverket, Räddningstjänsten, Jämtkraft, Jamtli eller Skogsvårdsstyrelsen har något att säga kring planerna.

Den 14 december ska kommunstyrelsen få ta del av synpunkterna och då bestämma om planerna ska få fortsätta. I så fall börjar detaljplansarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplanerna vid ÖSK 2018

Mer i ämnet