Härjedalens kommun behöver tänka om inom bildningsförvaltningen. ”Vi behöver prioritera förskola och grundskola. Det är tråkiga beslut att behöva ta”, säger Johan Fredholm (M). Foto: SVT

Härjedalen sparar på kulturskola och fritidsgårdar: ”Tufft läge”

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för skolverksamheten i Härjedalen måste minskas med drygt 9,5 miljoner kronor under året. Detta innebär att man bland annat kommer skära ner på personal på kulturskolan och på fritidsgårdarna.

Under det som kallas bildningsförvaltningen i Härjedalen ligger förskolor, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola, musikskola, fritidshem, fritidsgårdar och vuxenutbildning.

Det är den höga inflationen, stigande räntor och en svag konjunktur som satt press på kommunens ekonomi. Under torsdagen beslutade bildningsutskottet om besparingar.

– Den största kostnaden som vi har är personal, och det betyder att vi inte kommer kunna utöka med de tjänster som vi önskar, säger utskottets ordförande Johan Fredholm (M).

Behöver prioritera om

Rent praktiskt innebär detta att kommunen kan komma att behöva dra in två tjänster inom kulturskolan samt en halv tjänst inom IT då resurserna behövas läggas på andra områden inom förvaltningen. Hur personalminskningen kommer se ut på fritidsgårdarna är oklart.

Exempelvis har Härjedalens kommun ökade kostnader för elever med särskilda behov.

– Vi behöver prioritera förskola och grundskola. Det är tråkiga beslut att behöva ta, säger Johan Fredholm (M).

Ett slutgiltig besked kommer tas under nästa kommunstyrelsesammanträde som är den 20 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.