Foto: SVT

HD fastställer hovrättsdom

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen tar inte upp dödsolyckan i Lillhärdal till prövning. Det beslutades i dag. Därmed fastställs hovrättens dom på ett år och två månaders fängelse.

Det var i augusti 2012 som en nu 23-årig man, körde på en 11-årig flicka med motorcykel så illa att hon dog. 23-åringen åtalades för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och olovlig körning.

Tingsrätten i Östersund friade mannen från vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, men dömde honom till samhällstjänst för olovlig körning.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Ärendet överklagades till hovrätten som gick på åklagarens linje och dömde 23-åringen till fängelse i ett år och två månader för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

23-åringens försvarare överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. Som skäl angav försvararen bland annat bristande teknisk bevisning. Men Högsta Domstolen har inte funnit att det finns skäl att pröva fallet igen, utan fastställer hovrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Mer i ämnet