Blommor och ljus vid platsen där flickan omkom Foto: SVT

Överklagar Lillhärdalsolycka

Uppdaterad
Publicerad

I hovrätten dömdes han för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.

För en månad sedan kom domen i hovrätten. Den 23-årige mannen dömdes för dödsolyckan i Lillhärdal då en 11-årig flicka omkom. Mannen dömdes till ett år och två månaders fängelse för grovt vållande till annans död.

Han dömdes också för grov vårdslöshet i trafik och skulle, förutom fängelsestraffet, också betala 40.000 kronor i skadestånd till tre anhöriga, det vill säga totalt 120.000 kronor.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Hovrätten gick därmed på åklagarens linje och ändrar tingsrättens friande dom.

– Det är en väldig lättnad för flickans familj, som har gått och väntat på det här länge. Nu kan de äntligen släppa det här och koncentrera sig på sorgearbetet, sade Malin Dromberg, advokat och målsägandebiträde som företräder flickans familj, till SVT när dom föll.

Pekar på bristfällig bevisning

Nu har 23-åringen valt att överklaga domen till Högsta domstolen. 23-åringen yrkar att Högsta domstolen helt ska ogilla båda åtalen. Bland annat pekar man på att den tekniska bevsningen som förts fram, och som hovrätten lutar sig mot, är mycket bristfällig.

Till exempel anser han och hans advokat att det program som använts för att visa på motorcykelns rörelsekraft inte går att använda. Det program som använts är gjort för att beräkna krafter och rörelser i kollisioner för bilar. Den ger därför inte rätt beskrivning vad gäller motorcykelsn framfart.

23-åringen har hela tiden hävdat att han körde motorcykeln i mycket låg hastighet och att det därmed inte kan betraktas som vårdslöshet i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Mer i ämnet