Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Barr tycker Östersundarna är dålig insatta i gruvplanerna i Jämtland och hoppas lyfta engagemanget även i stan. Foto: Lukas Johansson/SVT

Hon vill se fler Östersundare som engagerar sig i gruvprojekten kring Storsjön – ”Dålig insikt”

Publicerad

”Östersundare har dålig insikt i gruvprojekten kring Storsjön”. Det tycker Johanna Barr som därför anordnade en kväll för att lyfta frågan även i stan.

– Det kan medföra konsekvenser för oss här vid andra sidan sjön också, säger hon.

Gruvmotståndet i Oviken har varit högljutt sedan Aura Energys planer om att öppna en gruva kommer allt närmare verklighet.

I Östersund har kampen mot gruvor varit något mer lågmäld, även om kommunen nyligen beslutade om att gå in med pengar i en påverkanskampanj mot gruvan.

Gruvplanerna i Jämtland

Under tisdagskvällen anordnades en informationsträff för att lyfta frågan även i stan.

– De flesta verkar inte insatta i den här frågan, säger Johanna Barr som var en av initiativtagarna till kvällen.

Ingen gruvförespråkare på plats

Inbjudna talare under kvällen var bland annat Naturskyddsföreningen och författaren Arne Müller som båda är emot gruvplanerna i Oviken, men det fanns ingen röst från den andra sidan.

– Däremot hade vi Jennika Broman, sakkunnig inom energi, som lyfte målkonflikter och det överliggande behovet av metaller i den globala energiomställningen, säger Johanna Barr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saknar gruvan ekonomisk bärighet eller är den för skadlig för miljön? Se vilka hinder som finns för att få starta en gruva, även efter att ett bolag hittat mineraler i marken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet