Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev votering i kommunstyrelsen i Östersund kring frågan om att gå in med pengar till en kampanj mot gruvbrytning i Oviken Foto: Maria Harning/SVT

Oenighet i Östersund om kommunal kampanj mot gruva

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun sällar sig till Berg, Åre och Krokom och bidrar med 125 000 kronor för en PR-byrå som ska påverka riksdag och regering när det gäller gruvplanerna i Oviken. Men kommunstyrelsen var inte enig i sitt beslut.

SVT Nyheter Jämtland berättade förra veckan om att Bergs kommun kontrakterat ett konsultföretag för att bedriva opinionsarbete mot gruvplanerna som företaget Aura Energy har i Oviken.

När kommunstyrelsen i Östersund under tisdagen skulle fatta beslut om att bidra med 125 000 kronor till konsultföretaget blev det debatt. Oppositionen i form av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade nej.

Gruvplanerna i Jämtland

– Vi anser att det inte är en kommunal angelägenhet att bedriva påverkansarbete, säger Pär Fredriksson (M).

Det råder osäkerhet i frågan om vad en kommun får lov att lobba för eller ej. Det kan vara olagligt.

– Skulle det överklagas så välkomnar vi en rättslig prövning, säger Effie Kourlos (C), kommunalråd i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet