Maj-Britt Johansson, tandsköterska i Myrviken Foto: SVT

Hotad tandklinik upprör

Uppdaterad
Publicerad

Fem kliniker inom folktandvården föreslås läggas ner. Det är kliniker främst i glesbygden och förslaget har väckt starka känslor, i bland annat Myrviken.

Region Jämtland Härjedalen har ett sparkrav på fem miljoner kronor på bara Folktandvården. I det förslag som har tagits fram förutom att lägga ner kliniker är att man ser en möjlighet med att förstärka personalstyrka på de närliggande klinikerna.

De kliniker som regionfullmäktige ska besluta om i mitten av april är nedläggning av Kälarne, Gällö, Föllinge, Hammerdal och Myrviken.

Jämtlands läns landsting

När det gäller just Myrviken föreslås patienterna flyttas till Svenstavik i stället.

– Det är åt helvete! Det är ju bekvämt och nära det här. Finns det ett kundunderlag så finns det väl ingen anledning till att lägga ner här, säger Stig Hoffner, patient.

Stig Hoffner bor bara ett stenkast från folktandvården och besöker tandhygienisten var sjätte månad. Om ett beslut tas om att flytta kliniken till Svenstavik kommer det att bli tre mil längre för de som bor i Myrviken, enkel väg. Myrvikens folktandvård har också patienter som kommer från bland annat Hallen och Månsåsen.

Maj-Britt Johansson, arbetar som tandsköterska i Myrviken och hon tycker att det blir för långt att pendla till Svenstavik.

– Jag får väl hitta ett annat jobb, göra någonting helt annat i sådana fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtlands läns landsting

Mer i ämnet