Harriet Jorderud (S), fd ordf i landstingsstyrelsen och Mona Nyberg (S) ordf för revisorerna. Foto: SVT

Landstinget underkänns av revisorerna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga revisorer avråder från att ge landstingsstyrelsen ansvarsfrihet för 2014. Styrelsen får underkänt både på hur de budgeterat och hur de kontrollerat och gjort uppföljningar. Nu väntar dom i regionfullmäktige.

Det är den svåra ekonomiska situationen som ligger bakom revisorernas förslag att inte ge landstingsstyrelsen ansvarsfrihet för förra året.

Revisorerna kommer med kraftfull kritik mot hur man inte lyckats vända ett redan allvarligt underskott, utan istället låtit underskottet fortsätta växa under förra året. De skriver:

Jämtlands läns landsting

”Den ekonomiska situationen som vi under flera år bedömt vara ytterst allvarlig har under 2014 förvärrats jämfört med föregående år. .../... Några ytterligare och kraftfulla åtgärder för att vända den ekonomiskt negativa utvecklingen har inte kunnat återfinnas vid vår granskning av styrelsens protokoll.”

Revisorgruppen består av personer från samtliga politiska partier. Ordföranden Mona Nyberg menar att landstingsstyrelsens ekonomiska politik inte är hållbar.

– Vi kände att vi inte kunde komma med annat förslag än att inte bevilja ansvarsfrihet.  Förra året gav vi en anmärkning, men eftersom det ekonomiska raset har fortsatt så måste vi ta till nästa steg.

”Synnerligen besvärande”

Harriet Jorderud (S), tidigare ordförande i landstingsstyrelsen är bekymrad över revisorernas bedömning:

– Det känns synnerligen besvärande med landstingsrevisorernas förslag, både för mig och hela styrelsen.

Det är fullmäktige som fattar beslut om ansvarsfrihet för styrelsen, utifrån revisorernas bedömning. Regionfullmäktige ska behandla revisorernas förslag den 15 april.

Landstingets revisorer för 2014:

Mona Nyberg (S)

Anneli Bengtsson (M)

Lars Bygdén (FP)

Inga-Lis Bromée Sjöberg (C)

Gustav Onilsgård (V)

Eva Simonsson (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtlands läns landsting

Mer i ämnet