Daniel Kindberg erkände först grovt bedrägeri men tog sedan tillbaka och skyllde på en pressad situation. Foto: TT/Bildbyrån

Kindberg erkände först grovt bedrägeri: ”Pengarna skulle gå till ÖFK”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg erkänner i ett förhör att han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri. Syftet var att få medel till fotbollsklubben ÖFK. Genom såväl luftfakturor som saltade fakturor slussades miljoner till fotbollsklubben. Men erkännandet tas senare tillbaka av Daniel Kindberg.

Det är i ett förhör 19 april i år som Daniel Kindberg gör sitt medgivande.”Daniel vill ändra i sin berättelse och medge första stycket grovt bedrägeri” står det att läsa i förundersökningsprotokollet.

Det har hållits två tidigare förhör, men nu ändrar Daniel Kindberg sin version och erkänner grovt bedrägeri. Han beskriver för förhörsledaren hur det gått till: Brottet har skett enligt överenskommelse med de övriga två misstänkta i härvan – Sollefteåföretagaren och Peab-mannen. De har ”tillsammans och i samråd uppsåtligen genom vilseledande förmått personal på PEAB Anläggning AB och Östersundshem AB att under tiden mellan den 1 juni 2013 t o m den 30 april 2017 betala för arbete som inte utförts”.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Syftet var att stödja ÖFK

Syftet har varit att skaffa medel till Östersunds FK, förklarar Daniel Kindberg i förhöret. De övriga två misstänkta, som är ÖFK-fans, har ”varit helt med på det här”.

Bedrägeriet började när klubben hade det ”trångt om medel” – det vill säga ansträngd ekonomi. Daniel Kindberg och de båda andra kom överens om att hjälpa klubben med pengar.

”Alla tre lika delaktiga”

Förhörsledaren frågar om hur det hela började. Så här står det i förundersökningsprotokollet:

Var alla tre med från början? Ja det är Daniels minnesbild. 

Har Daniel känsla av hur mycket pengar det handlar om? Vet inte men i närheten av det som står i gärningsbeskrivningen (11 miljoner).

Är det någon som har lidit skada här? Östersundshem och Peab, Främst Östersundshem, Peab möjligen.

Är det någon av er tre som mer än de andra har hittat på det här? Daniel (Kindberg) minns inte det. Han säger att han nog har sagt till de andra att klubben haft det svårt att de då velat hjälpa till. Daniel (Kindberg) anser att de tre varit lika delaktiga i det här.

”Ingen på ÖFK visste”

Bedrägeriet började med stöd med kontanter och billiga bilar till klubben, förklarar Kindberg. Sedan kom det att övergå i allt fler entreprenader, där pengar gick till ÖFK genom osanna och saltade fakturor som skickades till Peab till en början, och från 2014 och framåt till Östersundshem.

Totalt ska ÖFK på så vis ha fått mer än fyra miljoner totalt, pengar som enligt Kindberg användes till daglig drift.

Kindberg uppger också i förhöret att det bara varit han själv inom fotbollsklubben som haft vetskap om bedrägeriet. Han säger: ”Ingen på ÖFK kände till det här” till förhörsledaren.

Tar tilllbaka erkännandet – var pressad

Men erkännandet om grovt bedrägeri tar Daniel Kindberg tillbaka. Det sker i det efterföljande förhöret någon månad senare, 31 maj. Då slår Kindberg fast att han inte minns vad han sagt och att han inte erkänner något brott.

Han säger att han inte har något minne alls av den timme förhöret pågick på grund av den pressade situationen. Anledningen till medgivandet ska ha varit att han ville ut ur arresten för att få träffa sin familj.

Han erkänner vissa faktiska omständigheter vad gäller faktureringar, transaktioner och annat. Men han säger sig inte ha gjort sig skyldig till något brottsligt och känner inte till om det har förekommit några osanna eller saltade fakturor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet