Den kniv som tagits i beslag och som åklagaren använder som bevisning i målet. Foto: Polisen

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på minst 14 års fängelse för mord för den 24-årige man som åtalats som misstänkt för knivmordet på en 23-årig man i Östersund den 6:e juni.

Vid rättegångens sista dag har åklagare Lillemor Ersberg nu hållit sin slutplädering. Hon yrkade på att den misstänkte mannen ska dömas till som lägst 14 års fängelse för mord.

– Det finns flera försvårande omständigheter. Som till exempel att den misstänkte har återfallit i brott, hans likgiltighet inför brottets följder, och att det har förekommit ett visst mått av planering, alltså att han har haft med sig en kniv. Det har inte funnits några förmildrande omständigheter, sade åklagaren i sin slutplädering.

Knivdråp i Östersund 2015

Försvårande omständigheter

Till de försvårande omständigheter bör också räknas det faktum att det inte rört sig om ett hastigt förlopp. 23-åringen skadades svårt och fördes till sjukhus, där han senare avled. Han hann uppleva dödsånget.

Åklagaren anser att det för mord, och en rad andra brott som 24-åringen också står åtalad för, inte kan bli fråga om en annan dom än minst 14 års fängelse. Brottsoffrets föräldrars ombud delade åklagarens uppfattning.

Det som bevisar att det varit 24-åringen som knivhuggit 23-åringen är dels den tekniska bevisningen, dels vittnesuppgifter, enligt åklagaren.

Den tekniska bevisningen visar att 23-åringen dog av knivskadorna i bröstet och ”skadan talar också starkt för att den orsakats av en annan person”. Vittnen på platsen berättat vad de sett och tillsammans ger den en bild av det som hänt, enligt åklagaren, nämligen att 24-åringen gått till angrepp mot 23-åringen och huggit honom i bröstet och att 23-åringens sista ord var: ”han högg mig, han högg mig”.

Tillvägagångssättet visar också att 24-åringen haft uppsåt bakom brottet, eftersom han burit kniv och velat visa upp den, så visar det också att han haft för avsikt att använda den, menar åklagaren.

Målsägandebiträdet advokat Jan-Åke Nyström, som företräder föräldrarna, delade i sin slutplädering åklagarens uppfattning av det som hänt och straffansvaret för 24-åringen. Den misstänkte bör dömas för mord, slog han fast. Han avfärdade också att det skulle finnas några förmildrande omständigheter som skulle göra att brottsrubriceringen skulle mildras. Exempelvis kan inte ”ungdomsgruff” ses som en provokation i den bemärkelsen att den ska anses vara en förmildrande omständighet.

Målsägandebiträdet yrkar på ett skadestånd till offrets föräldrar på 50 000 kronor.

Från försvarets sida tillbakavisades helt åklagarens yrkanden. Advokaten Johan Bromberg yrkar på att hans klient, den misstänkte 24-åringen ska frikännas helt från anklagelsen om mord. Han menar att det inte är visat att det gått till på det sätt som åklagaren påstår.

– Jag yrkar på att min klient frikänns helt från mord. När det gäller de övriga brotten är de på bötesnivå, säger 24-åringens försvarsadvokat Johan Dromberg.

Visserligen visar den tekniska bevisningen att 23-åringen avlidit av en knivskada, men det ingen bevisning som visar att det är 24-åringen som knivhuggit honom, enligt advokat Johan Dromberg. I sin slutpläderingen konstaterade advokat Johan Dromberg, en något sarkastisk ton, att åklagarsidan målat upp en svartvit bild av det som hänt och att hans klient hamnat i den ”svarta” kategorin och offret i den ”vita”. Som exempelvis att hans klient inte minns var något negativt, medan när åklagarsidans vittnen inte kom ihåg allt, så hade det ingen större betydelse.

Försvarsavdokaten underkände för övrigt åklagarens vittnen som partiska.

– Samtliga vittnen var kompisar till NN, säger advokat Johan Dromberg. De enda oberoende vittnena, som vi hänvisar till, har vittnat om att det är offret som springer på min klient och attackerar honom.

– Jag påstår inte att min klient är utan ansvar. Han har ett moraliskt ansvar, men det delar han med andra, säger advokat Johan Dromberg.

Sammanfattningsvis slog han fast att åklagaren misslyckats med att bevisa att hans klient var skyldig till mord.

– Hon har inte visat att det händelseförlopp som min klient gjort gällande, att de båda fallit och att 23-åringen då fått kniven i sig, är orimligt.

Därför ska den misstänkte 24-åringen frikännas helt, eftersom åklagaren inte har kunnat visat på något aktivt agerande från den misstänktes sida.

Efter slutpläderingen på onsdagen beslutade tingsrätten att den misstänkte ska kvarstanna i häktet. Men häktesfrågan kan ändras. Överläggningar om det kommer att fortgå under onsdagen och torsdagen.

Dom i målet meddelas 24 september.

Det var på nationaldagsnatten som en 23-årig man knivhöggs till döds i samband med ett bråk på Södra Gröngatan i Östersund. En 24-årig man greps och åtalades för mordet. Under rättegången har han nekat till anklagelserna om att ha knivhuggit 23-åringen. Han har istället hävdat att 23-åringen attackerat honom och att när de båda fallit till marken har 23-åringen fått kniven i sig. Samtidigt har den misstänkte medgett att han har minnesluckor och inte kommer ihåg hela händelseförloppet eftersom han varit berusad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdråp i Östersund 2015

Mer i ämnet