Per Åsling, (C) tror inte på att lagstifta om stafettbolag. Foto: SVT

Kritik mot att lagstifta bort stafettbolag

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådets tanke om att lagstifta bort stafettbolagen inom vården kritiseras. Tre av fyra jämtländska riksdagspolitiker är emot idén.

– Det är en panikåtgärd, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C).

I veckan har SVT granskat de skenande kostnaderna för stafettläkare och stafettsjuksköterskor inom sjukvården. Vår granskning visade att kostnaderna bara i år väntas blir 170 miljoner kronor för regionen. Mellan 2010 och 2015 har den här kostnaden stigit med 266 procent i regionen.

I ett av våra inslag tidigare i veckan förde det regionrådet Christer Siwertsson, (M) fram en drastisk åtgärd. Att helt enkelt lagstifta bort problemet.

– Det passar sig inte i hälso- och sjukvården med de här stafettbolagen, sa han då.

Tror inte på idén

Men de jämtländska politikerna i riksdagen tror inte på idén. Tre av fyra är tydligt emot och den fjärde kan i nuläget varken säga ja eller nej. Det visar en rundringning som SVT Jämtland gjort. Centerpartisten Per Åsling är starkt kritik till tanken att lagstifta.

– Det är ogenomtänkt. Det här visar bara att regionledningen med Siwertsson i spetsen kapitulerar ifrån det uppdrag som man har att sköta, säger han.

Vill se mer utbildning i länet

Han tror att lösningen på bemanningsproblemet är att regionen måste bli en bättre arbetsgivare, att fler sjuksköterskor och läkare utbildas i länet samt att regionen framöver ska jobba efter de förslag som Sveriges kommuner och landsting håller på ta fram.

Även de båda socialdemokratiska riksdagspolitikerna är emot idén om att lagstifta. Anna-Caren Sätherberg (S) håller med regionrådet om att problemet är stort. Men överraskades av att just ett sådant förslag kom från en moderat.

– Det är sällan en moderat vill ge näringsförbud.

Hon har svårt att se hur en lagstiftning skulle se ut. Ibland finns ett behov att ta in personal på timmar, menar hon.

– Jag kan inte se hur man skulle kunna lagstifta bort det, så därför, nej.

Hon ser dock att staten har ett stort ansvar att ta. Framför allt när det gäller kompetensutbildning och menar att en del redan gjorts, bland annat i form av fler utbildningsplatser för barnmorskor, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Föredrar överrenskommelse

Kalle Olsson, (S) tycker att det bästa vore om att landstingen och regionerna själva hittade en överenskommelse kring hur man ska se på bemanningsföretagen.

– Jag tycker ju att parter, arbetsgivare och fack ska komma överrens om villkoren på arbetsmarknaden, säger han.

Vill se utredning

Christer Siwertssons partikamrat är den enda av de jämtländska riksdagsledamöterna som inte vill sätta er foten i nuläget. Saila Quicklund, (M) vill se en utredning först.

– Jag kan inte säga ja eller nej innan jag har sett en utredning ta fram konsekvensanalyser. Det vore naivt och direkt oseriöst av mig. Däremot så kan jag se vinster av att man lyfter upp ett ämne och utreder hur man kan komma fram till en bra lösning.

Du sitter i riksdagen. Är det en fråga du skulle kunna driva?

– Ja, det skulle jag kunna göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.