Foto: SVT

Facket: Många vågar inte framföra kritik

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vet att det finns alldeles för många anställda som upplever ett problem med att framföra kritik.

Så säger fackförbundet ST:s ordförande Siv Norlin som menar att det blivit tystare på flera myndigheter.

Patricie Arvidsson jobbar som säkerhetsstrateg på Försäkringskassan och 2014 ingick hon i den interngrupp som utredde höga chefer inom den egna myndigheten. När skandalerna senare briserade i media blev Patricie och hennes kollegor misstänkliggjorda.

Patricie Arvidsson. Foto: SVT
Försäkringskassan och makten

På ett möte frågade deras chef rakt ut vem det var som hade läckt. Samtalet spelades in och chefen polisanmäldes och dömdes senare för att ha efterforskat källa. Samtidigt hamnade internutredarna i kylan.

Har någon i högsta ledning efteråt kontaktat er och frågat hur ni mått?

– Nej. Det var till och med så när några av oss var nere i Stockholm och mötte en högt uppsatt chef så kunde den vända och gå åt ett annat håll eller vända bort huvudet när man möttes, säger Patricie Arvidsson.

Bryter tystnaden

Patricie Arvidsson är den första ur gruppen att träda fram offentligt och berätta. Hon gör det eftersom hon anser att det som hände dem har påverkat Försäkringskassan som arbetsplats.

– Vi har blivit kontaktade av flera medarbetare som inte törs skriva på intranätet, men som tycker att det är hemskt det som hände oss och att det inte direkt uppmuntrar till att påpeka felaktigheter och brister.

Ledningen håller inte med

Sture Hjalmarsson är chef för ledningsstöd inom Försäkringskassan och håller inte alls med om bilden av arbetsplatsen.

Patricie Arvidsson tycker att det har blivit tystare. Vad säger du om det?

– Det är en svår fråga. Det är upp till den som svarar. Jag tycker inte att det har blivit tystare, utan tvärtom. Men som sagt det är ingen fråga jag ska svara på utan det ska medarbetarna svara på, säger han.

Facket får höra oron

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom Försäkringskassan. Av totalt drygt 13.000 anställda har ST 7000 medlemmar. Ordförande är Siv Norlin och hon tror att det som hände 2014 har påverkat flera än bara Patricie och hennes kollegor.

– Vi hör rätt ofta medlemmar som säger att man inte vågar, man törs inte och man är rädd för sämre löneutveckling eller andra former av repressalier om man är för ärlig med kritik.

–  En förutsättning för att få en löneutveckling är att man har en chef som tycker att man bidrar positivt till verksamheten och då finns det en rädsla att kritik inte uppfattas som att man bidrar positivt till verksamhetens utveckling.

Även om kritiken kan gynna till verksamhetens utveckling?

– Så är det ju teoretiskt, men upplevelsen är inte så överallt.

Tystnaden breder ut sig

Siv Norlin berättar att det genom åren blivit allt tystare inom svenska myndigheter generellt. Årliga undersökningar som ST gör bland alla sina medlemmar bekräftar den bilden. I en rapport som kom i somras säger 33 procent av alla tillfrågade att de tycker att det har blivit lägre i tak. År 2010 var den siffran 28 procent. Att Försäkringskassan skulle skilja sig jämfört med andra myndigheter tror hon inte.

– Jag tror inte att den här arbetsplatsen är varken sämre eller bättre. Vi kan bara konstatera att det har varit för tyst under många år.

Norlin menar att den utvecklingen är förödande för det svenska samhället.

– Det ska vara ett öppet samhälle där vi ska kunna prata om allt. Vi ska kunna bidra till utveckling av samhället, hur vi kan förbättra vår verksamhet. Vågar vi inte framföra kritik, då vågar vi inte heller framföra det som vi skulle kunna förbättra och det hindrar en bra utveckling för allmänheten.

– I ett samhälle där vi har yttrandefrihet och där vi sedan har en tredjedel av de som är anställda inom staten som inte vågar säga vad man tycker... Ja, siffrorna talar för sig själv hur allvarligt det faktiskt är, säger Norlin.

Meddelarfrihet

  • Meddelarfrihet är grundlagsskyddad och innebär att alla som jobbar på statliga myndigheter har rätt att meddela uppgifter för offentliggörande.
  • Att efterforska en källa är straffbart.
  • Olika former av repressalier gentemot någon som misstänks ha utnyttjat sin meddelarfrihet är också förbjudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet