Foto: Privat

Marscherade mot Trump – på skidor

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor runt om i världen demonstrerade i går mot USA:s nye president och för mänskliga rättigheter. På lördagen hölls en marsch i Åre – på skidor.

Bakom initiativet stod amerikanska medborgaren och Årebon Karen Monsén som bott i Sverige sedan en lång tid tillbaka. Hennes plan var att åka ner till Stockholm och gå i kvinnomarschen.

–  Men sedan tänkte jag på hur mycket engagerade människor det finns här uppe. Så jag tänkte att vi borde göra nåt här i stället, säger Karen Monsén.

Skidor istället för promenad

I stället för att marschera fram längs Åres gator bestämde hon sig för att alla deltagare skulle åka längdskidor.

– Tyckte att det var lite roligt med tanke på vädret.

Från vänster: Lisa Tengbom och Fanny Gyllenswär från Åre skidgymnasium. Karen Monsén, initiativtagare till Women´s March Åre. Foto: Privat

Trots att det var dåligt väder samlades 56 stycken personer för att demonstrera tillsammans med henne. Hon inledde med ett översatt tal och sedan åkte gruppen minst tio kilometer längdskidor.

– Det var självklart för mig att demonstrera. Det är lite läskigt och oroande med framtiden med Trump som president och allt han står för. Det är viktigt att visa att vi inte bara knappar på en dator, utan faktiskt är ute och visar stöd till andra, säger Karen Monsén.

Från Alaska till Washington

LÄS MER: En halv miljon människor demonstrerar i Washington

Karen Monsén har själv många vänner i USA som deltog i olika marscher.

– En kompis från Alaska reste hela vägen till Washington DC. Det var jättehäftigt att det var så många som var med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.