Foto: SVT

Miljoner till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 90 miljoner på att få in nyanlända i idrotten. Nu ska pengarna ut till föreningarna.

Anders Johansson från Jämtland- Härjedalens  idrottsförbund åker runt till kommunerna. Han kommer inte med en påse pengar, men väl med information att det finns pengar att söka.  Av 58 miljoner kronor till distrikten får länet 1,5 miljoner kronor. Pengar öronmärkta för att få in nyanlända i idrottsföreningar.

– Häftigt att regeringen tror så mycket på idrotten när det gäller det här, säger Anders Johansson.

Anders träffar  den här dagen de som jobbar med integration i Ragunda kommun. De blir länken mellan föreningar och de nyanlända i skolan och på boenden.

– De kommer in i samhället, lär sig svenska snabbare och trivs bättre, säger Elisabeth Johnson, integrationssamordnare i Ragunda. Det gör att de stannar i kommunen.

Fler medlemmar gör att det behövs pengar för att utbilda fler  ledare, kanske hyra minibussar och  till bensin  och hyror. Men också till information om de nyanländas situation.

– Vi hars ett att det kan bli problem när det gäller tider, skjutsar och så, säger Anders Johansson. Det kan bli kulturkrockar. Då är det viktigt att föreningen är utbildad och har samma värdegrund och en samsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.