Mörka uppgifter kring Hissmofors

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsföretaget Atlanco Rimec som har byggt den nya kraftstationen i Hissmofors i Krokom skakas nu av uppgifter kring lönedumpning, skattefusk och svartlistade arbetare.

Den 14 juni är det stor invigning av Jämtkrafts kraftstation i Hissmofors. Ett bygge som varit omdiskuterat, då NCC som fick uppdraget anlitade de irländska bemmaningsföretaget Atlanco Rimec som tidigare varit i blåsväder. Nu ikväll sänder SVT en dokumentär där det framkommer nya mörka uppgifter kring Atlanco Rimec.

Bemanningsföretaget för ett hemligt register över sina anställda där man skriver ner omdömmen kring varje anställd, hur duktiga dom är, om dom gnäller över sin arbetssituation och framförallt om dom gått med i facket. Att göra det innebär att man svartlistas.

Bygget av Hissmofors kraftverk

Atlanco Rimec har innan jobbet på Hissmofors varit i blåsväder då de framkommit uppgifter kring lönedumpning för utlänska arbetare och skattefusk. Att utlänska arbetare har haft lägre löner än svenska har även förekommit på arbetsplatsen i Hissmofors. Det är uppgifter som fackförbundet Byggnads kommit över och bygget av kraftstationen har nu blivit ett fall för arbetsdomstolen efter att Byggnads stämt Atlanco Rimec. Totalt 11,8 miljoner kronor ska Rimec ha betalat ut för lite i lön menar byggnads.

Jämtlandsnytt har försökt få tag i ansvariga på Atlanco Rimec med utan att lyckats.

Dokumetären sänds i SVT2 kl 20.00 på tordag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Hissmofors kraftverk

Mer i ämnet