”Slavliknande avtal vid bygge”

Uppdaterad
Publicerad

HISSMOFORS Byggarbetarna som jobbar med kraftverket i Hissmofors har slavliknande avtal. Det menar Byggnads och pekar bland annat på att Atlanco/Rimec, som är ansvarig för personalen på plats, bryter mot kollektivavtalet på flera punkter.

Till exempel drar Atlanco/Rimec av 20 euro per dag i boendekostnad – tvärtemot kollektivavtalet där huvudreglen är att den anställde ska ha traktamente om han eller hon jobbar hemifrån.

Dessutom drar företaget av 650 euro av den anställdes slutlön, för bland annat resor och andra omkostnader, om inte den anställde slutför sitt uppdrag. Det här skriver stoppafusket.nu som granskat personalens anställningsförhållanden.

Det är NCC som tagit in det internationella bemanningsföretaget Atlanco/Rimec som står för personalen som främst kommer från andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Hissmofors kraftverk

Mer i ämnet