Mutor skakar kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

”Den största muthärvan jag har stött på inom statlig förvaltning” det säger åklagaren om den muthärva inom kriminalvården som nu rullas upp. En f d hög chef är misstänkt för att tagit emot mutor i miljonklassen och det gäller hanteringen av anstaltsbyggen, bland andra Östersund, Saltvik i Härnösand och Haparanda.

Mutmisstankarna, som skakar Kriminalvården och upprör justitieministern, gäller en tidigare hög chef hos myndigheten. Han har nyligen gått i pension men har fortfarande uppdrag inom kriminalvården – mutbrotten ska ha begåtts från 2006 fram till i år.

Misstänkt för grovt mutbrott

Muthärva inom Kriminalvården

Mannen häktades den 20:e maj vid Norrköpings tingsrätt men har nu fått lämna häktet.

Överåklagare Gunnar Stetler säger till Dagens Nyheter att han bedömer att mannen inte längre kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen och därför inte längre behöver sitta häktad.

Den f d chefen är misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Enligt åklagaren har misstankar mot mannen stärkts.

Kriminalvården kritserad för dålig kontroll

Kriminalvården har tidigare fått kritik, bland annat från justitieminister Beatrice Ask, för sitt sätt att sköta upphandlingen av de ofta mycket dyra anstaltsbyggena.

Kontrollen har varit dålig, menar kritikerna.

150 miljoner för planering – men inget bygge

I Östersund har frågan om det planerade bygget av fängelset i Verksmon varit hett debatterat – 150 miljoner har hittills lagts ner på en projektering av ett bygge som bara kom att läggas på is – av ekonomiska skäl.

I fallet Verksmon gjorde Kriminalvården ingen upphandling utan kontraktet gick direkt till ett byggföretag – när detta blev känt drogs affären tillbaka.

Den häktade f d chefen ska även ha varit inblandad i turerna kring det planerade bygget av ett fängelse i Haparanda – inte heller där har man kommit till byggstart. Även där har ekonomiska skäl stoppat bygget.

Alla byggen inom Region Nord

Saltviksanstalten i Härnösand invigdes i slutet av 2009 – landets nya superfängele, i samma division som Hall, Kumla och Norrtäljeanstalten. Notan för hela Saltviksbygget slutade på 1,2 miljarder kronor.

Samtliga anstaltsbyggen som pekas ut i härvan ligger inom Kriminalvårdens Region Nord – som har sitt säte i Härnösand.

STOCKHOLM (TT)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet