Oro för rabiessmitta

Uppdaterad
Publicerad

Flera veterinärmottagningar i vårt område överväger att erbjuda sin personal rabiesvaccin. Orsaken är risk för smitta från insmugglade hundar.

Illegal handel med hundar är ett växande problem menar man på Jordbruksverket. Siffror från myndigheten vittnar om att 1300 illegalt införda hundar och katter upptäckts i Sverige de senaste tre åren. På Jordbruksverket har man flera ärenden i veckan som rör insmugglade hundar.

– Det finns några stora aktörer, sedan har vi också ärenden med enstaka hundar, säger Anna Lindgren på Jordbruksverket.

Gatuhundar

Smuggelhundar i Sundsvall

Nyligen upptäcktes fyra hundar i Sundsvall som förts in illegalt i landet från Vitryssland. Det är ett av högriskländerna med många fall av rabies och de upptäckta hundarna saknade rabiesvaccinering.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt när de kommer från Vitryssland där det finns många fall av rabies. Det är bland de länder som har den värsta rabiessituationen, säger Anna Lindgren på Jordbruksverket.

Oro hos veterinärer

Bland veterinärer vi pratat med ser man med oro på utvecklingen och menar att risken för att få in rabies i landet har ökat.

– Det är inte fråga om om, det är frågan om när vi får ett fall. Då måste vi som jobbar med sjuka djur vaccinera oss, säger Marie Werner legitimerad veterinär på en mottagning i Bergsåker utanför Sundsvall.

På en annan mottagning, Djursjukhuset i Sundsvall, kommer personalen redan nu att erbjudas vaccin mot rabies.

– Det finns ju fall av rabies i en del av de här länderna där det importeras illegalt ifrån. Även om man har vaccinerat så kan man inte vara helt säker på att ha ett rabiesfritt djur eftersom de kan ha insjuknat innan de blivit vaccinerade. Just den här illegala importen är det som oroar oss mest, säger Maria Karlsson, klinikchef på Djursjukhuset.

Saknade rabiesvaccinering

Rabies har inte funnits i Sverige sedan slutet på 1800-talet. Men det förekommer i Vitryssland, Ukraina, Serbien och Rumänien bland annat. De fyra hundar i Sundsvall, som smugglats in från Vitryssland saknade helt rabiesvaccinering. Trots att det är ett av dom krav som ställs vid införsel, och trots att det fanns dokument som påstod att hundarna var vaccinerade. Det var Jordbruksverket som fattade misstankar i ärendet och, för första gången, beslutade att ta blodprov för att kontrollera om hundarna verkligen var vaccinerade.

– I det här fallet kände vi att vi hade anledning att misstro hundarnas vaccinationsstatus och vi fick träff. Det rör sig inte bara om de här fyra hundarna, de ingår i ett större sammanhang, säger Anna Lindgren.

Smugglarna gör storvinst

Enligt Jordbruksverket tjänar smugglarna stora pengar. Hundar föds upp billigt i ett annat land och kan säljas med upp till 30 gångers vinst. Ibland används bulvaner och säljaren utger sig för att vara uppfödare i Sverige, vilket inte alltid stämmer.

– Det handlar om pengar alltihopa, tyvärr. Som köpare ska man vara väldigt kräsen och ställa krav på säljaren. Man ska vara försiktig när man hittar en billig hund, säger Anna Lindgren på Jordbruksverket.

Tullen utreder

På Tullverket utreder man flera ärenden just nu. Bland annat har man hittat ett 30-tal valpar från Serbien som utannonserats under oktober till januari, främst i södra Sverige. Det rör sig om labradorer och rysk björnhund. Tolv valpar har lokaliserats och avlivats, eftersom de inte varit vaccinerade mot rabies och är för små för att sitta i karantän. Flera som köpt hundarna har varit barnfamiljer.

– När vi kontaktar dem reagerar de med ilska, förtvivlan och ledsamhet. De har fått papper på hundarna som inte stämt. I ett fall hade hunden bitit ett barnbarn och den förtvivlan som den hundägaren kände innan de visste att det inte var en rabiessmittat hund kan du ju tänka dig, säger Gunnel Hellman som är utredare på Tullverket och hon säger att smugglingen är utbredd.

– Jag tror det är jättestort och välorganiserat. Tittar du på Blocket hittar du dagligen valpar som utannonseras som är utländska hundar, berättar hon.

Annonseras ut på nätet

Annonsen kan se helt ordinär ut. Men det kan röra sig om hundar som smugglats till Sverige med falska eller inga papper. Enligt Jordbruksverket smugglas valpar in i landet under hemska förhållanden och de flesta hundar som upptäcks i tullen avlivas.

-  De tejpar ihop benen på valparna och packar in dem i väskor och smugglar in dem. Det är rent djurplågeri många gånger, plus att de ofta kommer i så dåligt skick så att den eventuella köparen får åka direkt till veterinären, säger Marie Werner.

– Det finns en annan sida av den här kriminella handeln, det är ju stor business och mycket pengar och det gör att man också är ganska rädd som veterinär på den enskilda kliniken att anmäla för det kommer hot och det är inte så trevligt, säger Maria Karlsson.

Rabies

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet som kan föras över från däggdjur till människa via saliv.

Rabies är utbredd över stora delar av världen, men finns framför allt i Afrika, Asien, Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur och i länder med fritt kringströvande hundar. Sverige tillhör de få länder där rabies inte finns.

Man ska undvika att ha kontakt med djur som man inte känner i länder där det förekommer rabies. Ett rabiessmittat djur kan smitta om man blir biten eller slickad på ett sår eller i ansiktet. Oftast är det hundar som för över sjukdomen, men man kan även bli smittad av andra däggdjur som till exempel katter, rävar och fladdermöss.

Om det går så långt att man blir sjuk är rabies alltid en dödlig sjukdom.

Det finns vaccin som förebygger rabies.

Symtom

Om man blivit biten eller slickad på ett sår kan domningar och smärta kring det stället vara ett första symtom på rabies.

Den som är sjuk i rabies får tidigast efter några dagar ångest och hallucinationer. Huvudvärk, förvirring och kramper hör också till symtomen.

Behandling

Om man blir biten eller slickad av ett djur på ett sår eller i ansiktet, är det alltid viktigt att tvätta det stället noga med tvål och vatten. Om det händer i ett land där det finns rabies måste man få behandling inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut. Även om man redan är vaccinerad mot rabies behöver man behandling.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhundar

Mer i ämnet