Blocket om oseriösa säljare

Uppdaterad
Publicerad

På Blocket.se är man medveten om problemet med smuggelhundar och jobbar aktivt för att stoppa oseriösa säljare.

På Blockets huvudkontor säger de ansvariga att man gör vad man kan för att kontrollera och stoppa eventuella oseriösa säljare.

– Det finns ingen hundraprocentig garanti, men vi är ingen fristad. Annonserar man på våran sajt och är oseriös så lämnar man spår som polisen, Jordbruksverket och andra myndigheter enkelt kan få ta del av, säger Thomas Bäcker som är kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Gatuhundar

Minimipris för djur

Han berättar att man har ett långtgående samarbete med bland annat Jordbruksverket, Länsstyrelserna och Djurskyddet.se, i frågor kring djuraffärer och djurskydd. Blocket har också gett ut särskilda råd på sin hemsida kring djurhandel. Till exempel har man infört minimipriser.

– Vi har satt ett minimipris för hundar och katter för att det är ett stort ansvar att ha djur och då ska man veta att det är förenat med kostnader också. Då är det inte rimligt att de kostar 100 kronor, säger Thomas Bäcker.

Inga importerade hundar

Han säger också att Blocket vidtagit andra åtgärder för att stoppa oseriös handel.

– Vi tillåter inte importerade hundar i våra annonser, men det är svårt med förfalskade intyg säger han.

Annonserna granskas

Han poängterar att Blocket är ett företag och ingen myndighet, men säger att man tar sitt ansvar bland annat genom att granska alla annonser innan de publiceras. Dessutom berättar han att man försöker få köparna medvetna om sitt ansvar och uppmanar till exempel alltid intressenterna att besöka valparna i sin hemmiljö för att bland annat se att det finns en tik som hör ihop med valparna.

– Man ska inte få hundarna levererade i en kartong eller på en parkeringsplats, säger Thomas Bäcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhundar

Mer i ämnet