Pappan som dömts för mordförsök på sin dotter överklagar domen. Foto: SVT

”Ragunda-pappan” överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man som kastat sin dotter från en kraftverksdamm får tio års fängelse. Men det står redan klart att domen kommer att överklagas.

Försvararen kontaktade mannen på torsdagen för att gå igenom domen när den kom.

– Det fanns aldrig någon tvekan, han kommer att överklaga, säger advokat Andreas Victor.

Mordförsök mot flicka i Jämtland
Andreas Victor är försvarsadvokat åt den 33-åring som kastat sin dotter från en kraftverksdamm. Foto: Arkiv

– Han har ju aldrig erkänt försök till mord utan menar att det han har gjort, som i och för sig är väldigt allvarligt, ska bedömas som grovt vållande till kroppsskada, säger Andreas Victor.

Åklagaren Eva-Lena Rimér fick precis som hon pläderade för i tingsrätten, alltså igenom en fängelsedom på tio år för mordförsök.

Det Andreas Victor skjuter in sig på, trots det rättspsykiatriska utlåtandet, är att 33-åringen inte kan ha varit frisk när brottet utfördes.

Godtar inte utlåtandet

– Ett rättspsykiatriskt utlåtande är ju inget annat än en åsikt. Vi vill att Socialstyrelsens rättsliga råd ska titta på det här för att se om de kommer till någon annan slutsats. Dessutom vill vi att man lyssnar mer på mannens egen kurator som kan vittna om flera självmordförsök, menar Victor.

Andreas Victor berättar att hans klient i dag framstår som fullt frisk. Det man vill leda i bevis är att han var sjuk när brottet begicks.

Lyckas man med det så kan mannen vare sig dömas till fängelse eller sluten psykvård.

– Konsekvensens skulle bli att har får ett straff, men inte fängelse, säger Victor.

”Hon har mycket kvar att bearbeta”

Linda Arnqvist, målsägandebiträde för mamman och barnet, säger att trots att domen fallit är saken inte avslutad för mamman.

Linda Arnqvist, målsägandebiträde för mamman. Foto: SVT

– Hon har ju mycket kvar att bearbeta från den här händelsen. Så det hon har fokus på nu är ju livet framöver med sin dotter, och att försöka bearbeta det hon har varit med om, säger Linda Arnqvist.

Hur mår flickan idag?

– Min klient är ju väldigt glad över att hennes dotter överhuvudtaget är vid livet idag. Men hon känner fortfarande en väldigt stor oro över de eventuella framtida bestående skador som flickan kan ha ådragit sig, framför allt eventuella hjärnskador. Det kan man i dagsläget inte svara på från läkarens sida, säger Linda Arnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet