Foto: SVT

Rättegång om mordförsök avslutas

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot den man som åtalats för att ha knivskurit en kvinna i Östersund. Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Vid sista rättegångsdagen konstaterades att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Den rättspsykiatriska undersökningens resultat visar på att mannen vid tillfället för brottet led av denna störning, och att han även vid tillfället för undersökningen lider av allvarlig psykisk störning. Han är i behov av rättspsykiatrisk vård, och det finns risk för att han återfaller i brottslighet, är slutsatsen.

Åklagaren, Malin Olsson Almquist, yrkade på att mannen ska dömas till rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Misstänkt mordförsök i Östersund 2016

– Det finns risk att han fortsätter att begå brott, sa Maliin Olsson Almquist till SVT Nyheter Jämtland

Dessutom yrkade hon på att mannen ska utvisas ur landet. Tingsrätten meddelar sin dom inom några veckor.

Mordförsöket i april

Det var vid 10:30-tiden den 19 april som den åtalade mannen ringde på hos en granne, en 30-årig tvåbarnsmor. Med sig hade han en skrivelse från polisen. Han frågade kvinnan om hon hade skrivit den, vilket hon förnekade.

Då tappade mannen besinningen och drog fram en kniv ur fickan. Han högg kvinnan flera gånger. I benet, bröstkorgen, bålen och halsen.

Kvinnan var bara några minuter från att dö.

Förnekar inte gärningen

I polisförhören har inte framkommit något klart motiv till varför mannen gick till attack mot sin granne. Han förnekar inte att han han gått till attack mot kvinnan. I förhör har framkommit att mannen trott att kvinnan hette något annat än vad hon gör. Han misstänkte också att hon drogade honom genom att lägga piller i maten.

Kvinnan har berättat i förhör att hon haft ytlig kontakt med mannen under de sex år de varit grannar. De var inte närmare bekanta.

Stor psykundersökning

När rättegången mot mannen hölls i juni, uppträdde mannen förvirrat. Östersunds tingsrätt beslutade han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.

Under tisdagen redovisas resultaten av den undersökningen och slutpläderingar hålls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Östersund 2016

Mer i ämnet