Återkommer med beslut om psykundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten avvaktar till på torsdag innan besked kommer om vad som händer med den man som misstänks för mordsförsök i Östersund.

Mordförsöket ägde rum i centrala Östersund i april.

Bevisfrågan är inte mycket att orda om, utan det får anses klarlagt att det var den åtalade mannen som knivhögg en kvinna så svårt att hon sånär förlorade livet.

Misstänkt mordförsök i Östersund 2016

Åklagaren Malin Olsson-Almquist yrkar på ett längre fängelsestraff – om det inte visar sig att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Både åklagaren och försvararen Cilla Lindahl yrkade i sina pläderingar på att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Och det är just där rätten väljer att göra halt för att återkomma på torsdag. Om man bestämmer sig för att en psykiatrisk undersökning ska ske har man sedan en månad på sig att genomföra den.

Under rättegångsförhandlingarna, som pågått i en och en halv dag, har mannen flera gånger gjort uttalanden som pekar i riktningen att han skulle ha en psykisk störning.

Det kvinnliga offret gjorde ett framträdande i rätten och det var när hon själv skulle förhöras. Då fick den åtalade sitta och lyssna i ett angränsande rum.

I övrigt har det varit kvinnan som suttit i ett eget rum och lyssnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Östersund 2016

Mer i ämnet