Region Jämtland Härjedalens styrelseordförande Ann-Marie Johansson, till vänster, gläds åt att ekonomin går åt rätt håll för första gången på länge. Foto: Maria Harning, SVT

Regionens underskott minskar

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalens resultat för 2016 visar ett underskott på 193,5 miljoner kronor. Det är 39 miljoner kronor bättre än resultatet för 2015.

Dock rör det sig fortfarande om ett stort underskott och fler insatser för att få ordning på ekonomin kommer att genomföras under året. Det framkom när resultatet för 2016 presenterades i dag.

– Det är mycket glädjande att ekonomin för första gången på flera år går åt rätt håll, och att de åtgärder vi vidtagit har fått effekt. Våra verksamheter har gjort stora ansträngningar för att minska kostnaderna, det ska de ha stort tack för, säger Ann-Marie Johansson, (S), regionstyrelsens ordförande.

Regionens ekonomi

Att resultatet är bättre i år beror på att de åtgärder man införde 2016 ger frukt. Åtgärderna gav 90 miljoner till kassan. Bland annat höjdes patientavgiften från 150 kronor till 300 kronor, det stramades åt inom administrationen och sjukhuset började göra ballongsprängningar på hemmaplan i stället för att patienter tvingades åka till Umeå.

Läkemedelskostnader ökade

Men de intjänade 90 miljonerna äts upp av ökade kostnader för läkemedel och stafettpersonal. Kostanden för stafettpersonal ökade med 40 procent.

– När det gäller dyr cancermedicin så är det något vi självklart vill ge våra medborgare, säger Ann-Marie Johansson.

När det gäller stafettpersonal så ska landets landsting och regioner gå samman för att lösa det problemet till januari 2019.

– Alla regioner och landsting arbetar med sin plan så den här gången tror jag vi kommer att lyckas, säger Ann-Marie Johansson.

Underskottet på 193 miljoner kronor måste åtgärdas . Det handlar om att få ett bättre flöde inom kirurgin, få igång digital teknik och regionen vill samarbeta mer med kommunerna.

– Kommunen har sjuksköterskor i vården, säger Ann-Marie Johansson. Med digital teknik och konsultationer så kan patienterna få vård i hemmen. En bra lösning för våra mest sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionens ekonomi

Mer i ämnet