Foto: SVT

Regionen kan tvingas låna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin har sett ansträngd ut för region Jämtland Härjedalen under många år, och det är sjukvården som är en av de stora bovarna i dramat.

Regionen hade under 2015 ett underskott på -232 miljoner kronor och prognosen för hela 2016 ser inte speciellt mycket bättre ut. Man räknar med ett underskott på -230 miljoner.

”Sjukvården kostar”

Diverse läkemedel och att hyra in personal är två av de saker som kostar stora pengar inom sjukvården och det här är en av kostnaderna som man jobbat på länge.

Regionens ekonomi

– Det är sjukvården som kostar, vården och människor och den personal som ska sköta om de sjuka människorna, säger Ann-Marie Johansson, regionstyrelsens ordförande.

Finns ett lånebehov

Regionen blev officiellt medlemmar i kommuninvest i vintras, som är ett kreditinstitut som ägs av kommuner och landsting. Trots att det fanns en tendens till förbättring under våren 2016 så kommer man troligtvis att ta lån nu till hösten, vilket det är ovanligt att landsting och regionen gör.

De egna kapitalet räcker inte till och därför tror regionen att lånebehovet är stort. Lånet handlar om totalt 300 miljoner kronor fördelat på 3 år. Om lånet går i lås skulle pengarna gå till investeringar, såsom medicinska läkemedel samt fastigheter.

”Oerhört oroväckande”

Trots att regionen ser positivt på att de åtgärdsplaner man haft gett effekt så finns det samtidigt en oro kring den ekonomi situation man befinner sig i.

– Jag tycker att det känns bekymmersamt. Oerhört bekymmersamt, säger Bosse Carlbark, ekonomidirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionens ekonomi

Mer i ämnet