Foto: SVT

Stafettbolagen som växer så det knakar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de bemanningsbolag som regionen anlitar har växt explosionsartat och ser ljust på framtiden. Det visar SVT:s kartläggning.

Förra året köpte Region Jämtland Härjedalen in inhyrd sjukvårdspersonal för drygt 121 miljoner kronor. Ett utgift som gröper ur regionens ekonomi, enligt regionrådet Christer Siwertsson (M), som i ett av våra inslag föreslog att lagstifta bort stafettbolag i vården. Det förslaget ratades dock av länets riksdagspolitiker, som hellre såg andra lösningar.

Står för hälften av kostnaden

Vi har tittat närmare på de tio företag som regionen köpte mest ifrån förra året. Tillsammans står de företagen för mer än hälften av kostnaden för inhyrd personal.

Svensk Läkarrekrytering AB är det bolag som toppar listan. Företaget hyr ut både läkare och sjuksköterskor. Notan för regionen landade på drygt 24 miljoner kronor förra året. Samma år växte Svensk Läkarrekrytering explosionsartat då omsättningen ökade från 21 miljoner till 65 miljoner kronor. Resultatet för året blev 4,2 miljoner kronor. Och företaget ser ljust på framtiden, bedömningen som görs är att marknaden kommer att öka. Så här skriver bolaget själv i den senaste årsredovisningen:

”Bristen på läkare och sjuksköterskor ökar kontinuerligt, både akut men även över tid. Inom en 10 års period så kommer en stor del av alla specialistläkare och sjuksköterskor att gå i pension och behovet av bemanning inom vården förväntas växa i snabb takt.”

Planerar fortsatt expansion

Bland de tio företagen hittar vi både små företag, med intäkter på några miljoner per år, till företag som omsätter hundratals miljoner kronor. Doc Connect AB är det bolag som omsätter allra mest, totalt 273 miljoner kronor förra året. Ett företag som även det haft extremt expansiva år. Och planen är att fortsätta:

”Behovet av läkare och sjuksköterskor tilltar”, står det i bolagets senaste årsredovisning.

Alla bolag av de tio bolagen går dock inte med vinst. Två av företagen visar förluster i de senaste årsredovisningarna. Mest back i förhållande till storleken gick nystartade Medlink Nordic AB. Men förlusten för startåret 2014 var enligt bolaget väntad. Optimismen är återigen stor i årsredovisningen:

”Innan vi har ringt ut 2014 så har Medlink redan säkrat omsättning för 2015 som gör att vi kommer att klassas som en av branschens raketer!”

Så mycket köpte regionen för

Svensk Läkarrekrytering AB, 24,1 miljoner kronor

Doc Connect Nordic AB, 10,9 miljoner kronor

Svensk Läkartjänst LIL AB, 7,3 miljoner kronor

Proffice Care AB, 5,9 miljoner kronor

Medical Baehrendtz & Haeger AB, 4,1 miljoner kronor

Medic Recruit Scandinavia AB, 3,7 miljoner kronor

Medlink Nordic AB, 3,7 miljoner kronor

Dan PCI AB, 3,6 miljoner kronor

Agila Doctor AB, 3,3 miljoner kronor

Rent-A-Doctor AB 3,2 miljoner kronor

Siffrorna visar de tio leverantörer som Region Jämtland Härjedalen lagt mest pengar på för inhyrd personal inom sjukvården under 2015.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.