Både dammen över forsen och själva kraftstationen ska rivas bort vid Långforsen. Foto: Daniel Ivarsson/Jämtkraft

Rivningen av Långforsens kraftverk överklagas

Publicerad

Några privatpersoner i Offerdal har överklagat rivningen av det gamla kraftverket Långfors i Långan i Krokoms kommun. Det innebär att det troligtvis inte kommer att bli någon rivning i sommar.

Det var i april som Mark-och miljödomstolen i Östersund gav Jämtkraft tillstånd att riva bort kraftverksdammen och den gamla kraftverksbyggnaden vid Långfors.

För några veckor sedan kom en överklagan av beslutet in till domstolen. Det är ett par privatpersoner som anser att rivningen är ett oförsvarligt ingrepp i en etablerad natur-och kulturmiljö. De menar också att det vore olyckligt att ta bort möjligheterna för en fossilfri elproduktion i framtiden.

Ärendet har nu gått till Mark-och miljööverdomstolen. Där ska man nu besluta om överklagandet får prövningstillstånd eller inte. Tills dess det är avgjort kan inte Jämtkraft påbörja rivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet