Den gamla kraftstationen i Långforsen Foto: SVT

Jämtkraft får tillstånd att riva kraftverket i Långforsen

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft har nu fått tillstånd från mark- och miljödomstolen att riva det sedan länge omtvistade kraftverket i Långforsen.

Elbolaget har tidigare meddelat sina planer på att riva kraftverket, som under många års tid varit omtvistat. En ansökan om rivning skickades in till domstolen i höstas, och nu har dom alltså kommit.

”Mark- och miljödomstolen lämnar Jämtkraft AB tillstånd enligt 11 kap. miljöbalken att utriva Långfors kraftverk med tillhörande anläggningsdelar i enlighet med vad som angivits i ansökan med bilagor och kompletteringar” står det skrivet i den dom som meddelades under fredagen.

Striden runt Långforsen

Givet att domen också vinner laga kraft så har bolaget fem år på sig att genomföra de arbeten som krävs. Det skulle i så fall innebära slutet på en fråga som engagerat många under flera års tid.

Dammen ska vara riven till hösten

I ett pressmeddelande från Jämtkraft skriver man att planen är att komma igång med rivningsarbetet i sommar och att man ska vara klara i oktober. Då ska marken vara återställd och tanken är att det ska bli ett område som är tillgängligt för allmänheten.

– Vi måste vara klara med allt arbete som ska göras i vattnet innan hösten för annars riskerar vi att störa öringen när den leker. Därför är det viktigt att vi kommer igång snabbt med de jobb som måste ske innan dammutrivningen, annars får vi nog vänta till 2023 med att avveckla själva dammen. Anledningen är att det ska vara så liten negativ miljöpåverkan som det bara går, säger Susann Handler, projektledare på Jämtkraft, i pressmeddelandet.

Ansökan om rivning lämnades in i höstas. Nedan ser du hur bolaget resonerade då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet