Foto: TT/Johan Nilsson

Skolchefen: ”Det brast i överlämningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som gjorde att anmälan aldrig upprättades gällande fallet med kvinnan som misstänks ha hållit sina tre döttrar frihetsberövade mot sin vilja. Det säger Lottie Corrias Näslund, skolchef på Åre kommun, till SVT.

Det var i början av 2000-talet som kvinnan och de tre barnen flyttade till Åre kommun. Vid flytten var de yngsta barnen i skolåldern och skulle ha gått i grundskolan, men de fanns inte skrivna i kommunens elevregister under perioden. De ska inte heller ha gått i skola någon annanstans under den tiden – vilket betyder att de kan ha missat fem eller sex år av den obligatoriska undervisningen.

Någon polisanmälan gjordes aldrig – trots att det alltid ska göras när barn inte kommer till skolan. Åre kommun arbetar fortfarande med att ta reda på vad man faktiskt gjorde och inte gjorde i fallet.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

– Det brast i överlämningen från skolkontoret till rektorn och i överlämningen från rektor till skolkontoret, säger Lottie Corrias Näslund till SVT.

Finns frånvarande elever

I Åre kommun ser man nu över rutinerna för skolbevakning eftersom man ser att det i dag finns elever med på klasslistorna som har en alldeles för hög ogiltig frånvaro.

– Vi ser över rutinerna för att det inte ska hända igen så som det gjorde med de här två flickorna. Men rutinerna är däremot inte de samma i dag som 2001. Men trots att rutinerna inte ser likadana ut i dag som så måste vi se över att ingen elev har en ogiltig frånvaro, bara giltig frånvaro, säger Lottie Corrias Näslund.

Skolverket efterlyser samtidigt gemensamma insatser mellan polis, skola, socialtjänst samt barn- och ungdomspsykiatrin för att liknande fall ska undvikas i framtiden.

Släppt på fri fot

Kvinnan ska, tillsammans med de tre döttrarna, ha flyttat till skånska Bromölla 2012. Enligt åklagaren har familjen flyttat runt till sammanlagt 23 olika platser, i Sverige och världen, sedan den yngsta flickan var i nioårsåldern.

Natten till torsdagen den 19 februari anhölls kvinnan, som är i 60-årsåldern, misstänkt för att ha hållit döttrarna – som i dag är myndiga – fångna under lång tid. Det efter att en granne larmat polisen.

Kvinnan släpptes på fredagen efter att tingsrätten i Kristianstad beslutat att inte häkta henne, men är fortsatt misstänkt på de grunder som framkom under den slutna förhandlingen. Kvinnan själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet