Slalomträning

Skolinspektionen överväger tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen utförde en tillsyn på Sollefteå skidgymnasium september 2013. Efter påbackningen åtgärdade dem de problem som fanns kring hanteringen av rutinerna. Men nu efter händelsen på Åre skidgymnasium diskuterar att eventuellt göra fler besök.

– Vi har inte tagit några beslut om att göra en tillsyn på en annan skola men vi diskuterar det, säger Elisabeth Ahlgren som är enhetschef på skolinspektionen.

När Skolinspektionen utförde tillsynen på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå 2013 fanns det brister vid rutinerna hur kommunen hanterade anmälningarna som hade kommit in om kränkande behandling. Skolchefen hade uppgett att huvudmannen, Sollefteå kommun, inte tagit emot några anmälningar.

Kränkningar på skidgymnasium

Enligt rektorn hade det funnits en blankett om anmälan till huvudmannen men att de inte riktigt hade fått in den rutinen ännu.  Sedan var det generellt ”väldigt få ärenden” där elever på skolan upplevde att de blev kränkta, det uppger rektorn till Skolinspektionen vid tillsynstillfället 2013.

Måste anmäla till huvudman

Om en en elev skulle utsättas för kränkande behandling måste lärare, förskollärare, rektorer, eller annan personal anmäla det till huvudmannen – eftersom det står i skollagen. Skolinspektionen bedömde då att Sollefteå kommun var tvungen att säkerställa att de följde skollagens krav.

Sollefteå kommun förbättrade och såg över sina rutiner. Och därför avslutades tillsynen av Skolinspektionen när de gjorde en uppföljning.

– Vi snappade upp den här händelsen via media att elever som går den typen av skolverksamhet som skidgymnasium har större risk att ha en otrygg och osäker miljö. Man känner sig inte helt trygg med det och trots att Åre kommun nu arbetar med frågan hur det kan uppstå sådana här händelser så är det återkommande problem vid skidgymnasium i Norrland. Vi gör ständigt en riskbedömning. Vi har ett tillsynsansvar att skolor har en trygghets och studiero, säger Elisabeth Ahlgren.

Däremot finns det i dagsläget inga beslut tagna om fler de ska göra fler besök på andra skidgymnasium i Norrland.

– Vi som tillsynsmyndighet måste ha frågan levande fast det inte finns några uppenbara risker, men tanken finns. Vi måste ta vårt ansvar och säkra elevernas trygghet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet