Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Penrell, projektledare på Östersunds kommun, visar att det faktiskt brunnit i en av väggarna i rådhuset. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Spår av brand och borttagna bärande väggar – Östersunds rådhus saneras

Publicerad

Just nu genomförs en stor genomgång av Östersunds rådhus. Det handlar om att ta reda på i vilket skick den över 100 år gamla byggnaden egentligen är, samt åtgärda de allvarligaste bristerna.

Det som började med att man i princip bara skulle renovera ytskikten på plan 1 och 2, för att skapa mellan 80 och 100 arbetsplatser, har nu slutat med den största genomgången av Östersunds rådhus som förmodligen gjorts sedan byggnaden stod färdigt 1912.

– Man kanske inte ska säga att hela rådhuset är i dåligt skick, men det har renoverats och gjorts förändringar så många gånger genom åren att det skapat ganska stora problem, säger kommunens projektledare Peter Penrell.

Östersunds rådhus

Brister i brandskyddet

En genomgång av rådhuset inför den planerade renoveringen visade på så allvarliga brister i husets brandskydd att all personal i princip omedelbart fick lämna byggnaden i november 2022.

Det handlade bland annat om gamla trapphus som gjorts om till ventilationsschakt, utan brandcellstätning. På en våning leder nödutgångsskyltarna rakt in i ett litet rum där man inte kan komma vidare.

Rasrisk och spår av brand

Arbetet nu är egentligen inte en renovering, utan snarare en sanering, där man åtgärdar de allvarligaste bristerna inför en kommande renovering. Förutom bristerna i brandskyddet så har genomgången nu visat på allmänt eftersatt underhåll, stora mängder asbest, samt en rad akuta problem med husets bärighet.

Svårt att veta slutkostnaden

– Prio ett för oss är där man tidigare rivit bort bärande strukturer. Där är det ju rasrisk och måste åtgärdas omgående. Vi har också hittat många vattenledningar som är så dåliga att man kan klämma sönder dom med fingrarna. Vad allt kommer kosta och hur lång tid det kommer ta är svårt att säga i dagsläget, säger Peter Penrell.

I klippet visar Peter Penrell att det faktiskt brunnit i rådhuset – utan att någon märkt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds rådhus

Mer i ämnet