I en handling från 2002 beskrivs Stora Helvetet som en ”bomb” Foto: SVT

Stora Helvetet ”en bomb”

Uppdaterad
Publicerad

I många år var det känt att järnvägsbanken vid Stora Helvetet kunde rasa, med risk för liv. SVT har gått igenom handlingar som visar att det slagits larm flera gånger om.

– Här fanns en risk att det kunde hända något allvarligt i den kommun jag hade ansvar för, säger Eva Hellstrand (C), och jag visste ingenting.

Inte förrän i slutet av november förra året, fick Eva Hellstrand reda på att det finns problem med järnvägsbanken vid Stora Helvetet i Storlien. Men SVT kan i dag avslöja att problemen med banken har varit kända inom Trafikverket och före detta banverket i långt mer än 30 år.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Vi har tagit fram gamla handlingar från Trafikverkets arkiv. Handlingarna visar att man gång på gång har utrett järnvägsbanken, och gång på gång konstaterat att den är livsfarlig. 2002 sa en tjänteman från Banverket att:

”Stora helvetet är i dag livsfarlig, en bomb, när som helst kan det hända något obehagligt.”

2008 konstateras att det finns en:

”Uppenbar risk att E14 följer med om banken raseras...uppenbar risk för människors liv.”

Mats Olofsson, områdesansvarig för Trafikverket i Jämtland bläddrar igenom de gamla handlingarna.

– Ja, jag befinner mig i samma stadium som dom gjorde då för 30 år sen, konstaterar han. Det är ett känt problem, men det är ett gissel att få pengar till åtgärder.

Exakt hur mycket pengar som har lagts ner i att undersöka banvallen och skissa på åtgärder är svårt att säga, men det rör sig om många hundra tusen kronor, om inte miljoner. Men när det väl kommit till kritan har det inte blivit några pengar till åtgärder.

– Det är regeringen som avgör vilka projekt som får pengar, säger Mats Olofsson. Vi lokalt lämnar förslag till huvudkontoret i Borlänge som sedan lämnar det vidare till regeringen.

– Jag känner inte till att det har funnits en diskussion om Stora Helvetet skulle restaureras, säger Thomas Hägg (S), ordförande i Regionförbundets beredning för infrastruktur.

Under flera decennier har trafiken fortsatt på spåret, trots alla varningar. Något allvarligt hade kunnat hända. 

Och varken Thomas Hägg eller Eva Hellstrand, som båda varit kommunpolitiker i Åre visste inget.

– Man känner sig lite förd bakom ljuset, säger Thomas Hägg (S)

– Vi har inte vetat det, men hade politikerna i det här länet haft kännedom så hade vi naturligtvis försökt driva på den här frågan för länge sen, säger Eva Hellstrand (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Mer i ämnet