Det första tåget rullar över den nya bron över Stora Helvetet Foto: Sven-Olof Bergqvist, Trafikverket

Nu rullar tågen över Stora Helvetet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen rullade det första tåget över den nya järnvägsbron vid Stora Helvetet väster om Storlien. Med det är tågtrafiken tillbaka till normal gång.

I november 2013 stoppades tågtrafiken mellan Storlien och Norge över Stora Helvetet. Anledningen var att en mer än 100 år gammal järnvägsbank rörde på sig. SVT Nyheter Jämtland kunde avslöja att det redan på 1980-talet slogs larm om att järnvägsbanken var instabil och riskerade att rasa när som helst.

Efter omfattande utredningar av järnvägsbanken beslutades att det skulle byggas en bro istället och att järnvägen skulle dras om. Regeringen sköt till 100 miljoner kronor till bygget som är ett av de största infrastrukturprojekten i länet på många år.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Ordinarie trafik igång

Nu, fem år senare, är bron klar och under fredagen släpptes det första tåget fram.

– Nu rullar den ordinarie trafiken över den nya bron, säger Sven-Olof Bergqvist, projektledare på Trafikverket.

Banken rivs

Men arbetet är inte avslutat. Fortfarande ska den gamla, rasbenägna banken tas bort.

– Vi ska riva bort delar av den gamla järnvägsbanken eftersom den annars riskerar att rasa ner på den nya bron. Det arbetet hoppas vi kunna börja innan vintern, säger Sven-Olof Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Mer i ämnet