Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ska det nya vattenverket i Östersund se ut – hör Kristina Kenning Östling berätta mer i klippet. Foto: Östersunds kommun/SVT

Totalkostnad för nya vattenverket i Östersund: 742 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Projekteringen av det nya vattenverket i Östersund har nu dragit igång. Men vattenverket blir bra mycket dyrare än det var tänkt. Nu beräknas totalkostnaden bli 742 miljoner kronor. Hör VA-och avfallschef Kristina Kenning Östling berätta varför i videon ovan.

Efter många turer har byggprocessen inletts när det gäller det nya vattenverket i Östersund, det vill säga projekteringen har satt igång. Östersundsborna lär dock först om något år märka av det hela, när markarbeten och annat inleds vid Minnesgärde. Det nya vattenverket kommer att uppföras brevid det nuvarande.

Mer än en halv miljard

Det blir ett modernt verk med avancerade tekniska lösningar för att säkra dricksvattnet för kommuninvånarna. Vattenverket blir en historiskt stor investering för Östersunds kommun.

Men det blir också bra mycket dyrare än det var tänkt. En halv miljard, enligt de första kalkylerna. I våras låg beräkningarna på 600 miljoner. men nu i  höst stod det klart att kostnaderna skjutit i höjden ännu en gång.

Nytt beslut om mer pengar

Därför beslutade kommunfullmäktige den 24 september att skjuta till ytterligare 182 miljoner till projektet, och därmed blir totalkostnaden 742 miljoner. Hör VA-chefen förklara i videon ovan varför det behövdes nya pengar nu i höst.

Klart redan nu är också att VA-taxan kommer att höjas för Östersundsborna, hur mycket det kan röra sig om, det vill VA-chefen Kristina Kenning Östling låta vara osagt i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.