Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu beräknas det nya vattenverket i Östersund bli en miljard dyrare än budget – hör VA-chefen Kristina Kenning Östling om projektet, som dessutom blir försenat. Foto: SVT

Nya vattenverket i Östersund kan bli en miljard dyrare att bygga

Uppdaterad
Publicerad

Nya kalkyler visar att Östersunds nya vattenverk kan bli betydligt dyrare än beräknat. Nu ska tekniska nämnden ta ställning till ett kostnadsförslag på 1,7 miljarder kronor – en kostnadsökning på en miljard kronor.

Bygget av det nya vattenverket är budgeterat till 742 miljoner, något som kommunfullmäktige beslutade om 2020.

Men i de nya beräkningarna är kostnaderna uppe i 1,7 miljarder kronor – alltså en miljard mer än budget.

– Det är mycket pengar men det har också funnits förslag på 2,7 miljarder kronor, säger Magnus Rönnerfjäll (C) som är ordförande för tekniska nämnden.

Enligt Rönnerfjäll är det först nu som man vet vad de faktiska kostnaderna blir.

– Vi har ett helt nytt läge mot när vi startade, framför allt säkerhetsläget. Mycket av det här är säkerhetsklassat då vattenförsörjningen måste fungera.

Flera orsaker till ökade kostnader

Anledningarna till den ökade kostnaderna är enligt kommunen bland annat inflationen, dyrare lösningar på grund av säkerhetsläget och nya krav från Trafikverket.

Dessutom har Storsjöns botten mycket sediment som gör att vattnet lätt grumlas vid arbete som berör botten vilket gör att dricksvattenproduktionen kommer påverkas mer av byggarbetet än vad man räknat med. Då krävs dyra speciallösningar för att säkra vattenkvalitén under byggtiden, enligt kommunen.

Ökad VA-taxa

Det nya vattenverket är en historiskt stor investering för Östersunds kommun och kostnaden för det har ökat i flera omgångar.

– Vi har lagt undan pengar under ett antal år men det kommer att bli höjningar av VA-taxan, ungefär 100 kronor i månaden. Men vi kommer fortfarande ligga på den nedre delen av VA-taxor i Sverige, säger Magnus Rönnerfjäll.

Beslut kommer att tas i tekniska nämnden den 28 februari, sedan går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Därför ökar kostnaderna:

Den höga inflationen har lett till enorma ökningar av materialpriserna sedan grundkalkylen togs fram.

Markförhållanden – Marken där vattenverket byggs består av svällskiffer, som snabbt blir poröst och faller isär när man tar bort den skyddande jorden. Det här gör byggnadsarbetet extra besvärligt eftersom man behöver gräva en liten bit i taget för att säkra grunden. Det har visat sig att berget är ännu mer svårarbetat än förväntat. Dessutom tränger vattnet från Storsjön in mer än de tidiga beräkningarna visade.

”Grumlingsförhållanden”- Storsjöns botten har mycket sediment som gör att vattnet lätt grumlas vid arbete som berör botten. Det har visat sig att dricksvattenproduktionen i nuvarande verk påverkas mer av byggarbetet än man räknat med. Man tvingas använda dyra speciallösningar för att säkra vattenkvalitén i nuvarande vattenverk under byggtiden.

Det nya säkerhetsläget – Kräver dyrare lösningar.

Krav från Trafikverket – Det nya vattenverket ligger nära järnvägen. Trafikverket har skärpt kraven under byggtiden vilket gör att kommunen får välja dyrare lösningar lösningar än beräknat.

Nuvarande ledningsnät – Det nuvarande ledningsnätet runt befintligt vattenverk visat sig vara i sämre skick än man trodde. Det har inneburit mer omfattande arbeten än beräknat för att ledningsnätet ska hålla i framtiden.

Att det nya vattenverket utrustas med ytterligare ett reningssteg- En kemisk barriär, som helt eller delvis kan hantera skadliga ämnen som exempelvis PFAS och läkemedel.

Källa: www.ostersund.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.