Långforsens kraftverk Foto: SVT

Strid om Långforsen igen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls en unik prövning i mark-och miljödomstolen i Östersund. Kammarkollegiet kräver att tillståndet för Långforsens kraftstation återkallas. Men Jämtkraft motsätter sig det.

Det är nästan 100 år sen den lilla kraftstationen i Långforsen byggdes. Då var inte frågor om miljö eller biologisk mångfald nåt som man tänkte på. Men i dag är det det. Kraftverket har inte producerat el sedan 2010 och för några år sen väckte intressorganisationen Älvräddarna frågan om att riva dammen och kraftstationen.

– Det finns en regel i Miljöbalken som säger att man återkalla ett tillstånd om ett kraftverk inte används, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Den där dammen är att betrakta som ett miljöbekymmer om den inte används till något vettigt. Sen är ju det här en skyddad älvsträcka i dag.

Striden runt Långforsen

Det är staten genom Kammarkollegiet som driver ärendet om att återkalla tillståndet för kraftverket. Ärendet är unikt. Aldrig tidigare har det prövats om ett gammalt tillstånd för ett vattenkraftverk ska återkallas.

Unik prövning

Det är första gången som ett så kallat återkallelsemål prövas i Sverige.

Flera myndigheter håller med Kammarkollegiets krav om att Långforsen bör rivas. Både länsstyrelsen i Jämtland, Naturvårdsverket och Havs-och Vattenmyndigheten har i sina yttranden sagt att de anser att tillståndet bör återkallas. Eftersom Långan idag är ett skyddat vattendrag så väger miljöintressena över mot den el som kan produceras i Långforsen, menar remissmyndigheterna.

Ett argument till från Kammarkollegiets sida är att kraftverket är i dåligt skick och inte kan användas som det ser ut i dag.

– Grunden för att återkalla tillståndet är ju ett sammantag av alla dessa saker, säger Nils Leine, avdokatfiskal vid Kammarkollegiet. Både att sträckan är skyddad och att kraftverket dåligt underhållet.

Men Jämtkraft motsätter sig att tillståndet återkallas. Att kraftverket inte varit i drift är ingen grund.

– Då skulle man kunna kräva återkallelse så fort en kraftstation stängs för underhåll, säger advokat Joakim Nyman som företräder Jämtkraft.

Jämtkraft vill bygga nytt

Men samtidigt som det här ärendet prövas, så finns ett annat ärende i samma domstol. Jämtkraft har nämligen lämnat in ansökningar för att få renovera Långforsen och ersätta den gamla kraftstationen med en ny och göra en ny damm. Den prövningen inleds om två veckor.

– Vi vill renovera Långforsen så att det blir en kraftstation anpassad till moderna miljökrav, sägerTommy Borgh chef för elproduktion vid Jämtkraft . Vi vill bygga en faunapassage som tillåter fiskvandring och även att den övriga bottenfaunan vandra upp och nedströms kring dammanläggningen.

Dom i juni

De båda ärendena går alltså i motsatta riktningar. Det kan mycket väl bli så att domstolen i den ena prövningen kommer till slutsatsen att tillståndet för vattenkraftverket i Långforsen ska dras in. I den andra prövningen kan det bli så att Jämtkraft får tillstånd till att bygga en ny kraftstation och damm.

Parterna på båda sidor, liksom själva mark- och miljödomstolens domare, är övertygade om att båda ärendena kommer att överklagas till högre instans, oavsett utslag.

Mark-och miljödomstolens utslag i frågan om att återkalla tillståndet för Långforsen kommer den 18 juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet