Foto: SVT

”Upphör snarast med vägsaltet”

Uppdaterad
Publicerad

Krokoms kommunalråd uppmanar Trafikverket att sluta använda vägsalt på E14 genom kommunen.

Vägsaltet väcker åsikter runt om i Jämtland. Nu har Krokoms kommunalråd Maria Söderberg, Centerpartiet, författat ett brev till Trafikverket, där hon uppmanar verket att sluta salta vägarna inom kommunen.

Bakgrunden är att Trafikverket från och med nuvarande säsong börjat salta E14 genom Krokoms kommun, något som aldrig förekommit tidigare. Då har halkbekämpningen utförts genom plogning, isrivning och spridande av sand. Trafikverket har förklarat och försvarat sin saltanvändning.

vägsalt i Jämtland

Många negativa

Många kommuninvånare har reagerat negativt mot vägsaltet, skriver Maria Söderberg till Trafikverket. Både trafiksäkerhet och miljö anges som skäl till protesterna. Maria Söderberg skriver att det bildas en gråbrun sörja som inte bara består av salt och vatten, utan även uppruggad vägbeläggning med mikroskopiska partiklar och bindemedel i asfalten.

– För att bli av med denna sörja som fastnar på bilarna krävs kemikalier och avfettningsmedel, skriver Maria Söderberg och påpekar att försäljningen av sådana ämnen, samt spolarvätska, har ökat efter att vägsaltningen inletts.

”Snarast upphöra”

– Jag vill mot denna bakgrund uppmana Trafikverket att snarast upphöra med all vägsaltning inom Krokoms kommun. Vår kommun bör vara saltfri även framöver, skriver Maria Söderberg till Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vägsalt i Jämtland

Mer i ämnet