Ulf von Sydow om bemanningen i vården. Foto: SVT

Vem ska jobba i framtiden?

Uppdaterad
Publicerad

Vem ska ta hand om oss när vi blir gamla? Och vem ska egentligen utbilda våra barn i framtiden? Ja, i värsta fall är svaret: Ingen alls.

 – Vi har en äldre personal som går i pension snart och vi måste få in unga människor i de här sektorerna, säger Ulf von Sydow som är regional utvecklingsstrateg i region Jämtland/Härjedalen.

Finns det ens så många unga människor?

– Tyvärr inte. Det gör inte det i dag, inte i kommunerna. Och även om alla ungdomar skulle välja vård- och omsorgsprogrammet så räcker det inte till.

Läs också: Pensionärer rycker ut som vikarier i Berg

Inom de kommunala vård- och omsorgen väntar gigantiska pensionsavgångar. Inom de närmaste åren kommer många som i dag jobbar att ha gått i pension. Samtidigt finns inte tillräckligt många nya, unga, krafter som kan kliva in i stället. I Jämtlands län finns det kommuner där uppåt 40 procent av personalen som jobbar i dag, att ha gått i pension.

– Det är inget unikt för Jämtlands län. Så här ser det ut i de flesta glesbygdskommuner, säger Ulf von Sydow.

Samma problematik överallt

Han följer befolkningsutvecklingen i Jämtlands län. Och siffrorna har länge varit dystra. Många unga lämnar glesbygden, framförallt i de mindre kommunerna. Istället blir endast de gamla kvar. Något som innebär att den kommunala sektorn med vård, skola och omsorg får allt svårare att hitta personal.

Det är en problematik som kommunerna nu försöker lösa det på olika sätt. Allt oftare hör vi om pensionärer som hoppar in och vikarierar som lärare eller undersköterskor.

– De här temporära lösningarna är inget att bygga en framtid på, säger Ulf von Sydow.

Han menar att kommunerna måste göra andra saker för att vända trenden. Bland annat måste jobben bli mera attraktiva.

– Det kan vara sådana saker som minskad arbetstid till exempel, säger han.

Välfärden måste fungera

Samtidigt handlar det också om att glesbygden på allvar måste börja konkurrera med storstäderna om arbetskraft. Att kunna erbjuda bra boende och attraktiva miljöer.

– Att man erbjuder en bra välfärd och att livet fungerar för människor här. Det är det handlar om, säger han.

Ulf von Sydow berättar att han vet om många unga människor som vill flytta till Jämtlands län men att det är finns praktiska saker som sätter käppar i hjulet.

– Det kan handla om boendefrågan eller till exempel möjligheten till jobb för den andra parten om man är två som flyttar. Så det finns mycket att jobba på för kommunerna, säger han.

Nyanlända viktig kraft

Sedan måste också kommunerna även jobba aktivt för att behålla de nyanlända som nu kommit, menar Ulf von Sydow. Att kommunerna snabbt får ut dem på arbetsmarknaden så att de väljer att stanna kvar i Jämtland. I dag finns 1800 nyanlända i länet som har uppehållstillstånd och som står till arbetsmarknadens förfogande.

– Tittat man på befolkningstalen så är det de nyanlända som håller uppe våra siffror. Skulle vi inte ha dem skulle länet gå fortsatt bakåt.

Kommunerna har nu även flera projekt på gång för att bibehålla sina nyanlända, bland annat erbjuds en del språkpraktik-platser inom exempelvis äldreomsorgen.

– Det är på gång en massa och det görs en del men behovet är ju som sagt oändligt, säger Ulf von Sydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.