Terese Bengard, Hela Sverige ska leva Foto: SVT

Bengard: ”Viktigt att ni får hela bilden”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu försöker vi på SVT att belysa zoner i landsbygden som saknar grundläggande service, en granskning som väckt många reaktioner.

Med en del frågetecken kring vad vi menar med döda zoner, valde vi att ringa upp Terese Bengard som är verksamhetschef för ”Hela sverige ska leva” för att få hennes syn på vår rapportering.

Vad var din första reaktion när du såg ”död zon”?

”Döda zoner” i Jämtland

– Vad tusan är det här för någonting? Vad är det media blåser upp nu?

Av det du har läst, vad tycker du om rapporteringen?

– Det är positivt att man belyser landsbygden, men det är viktigt att ni får med hela bilden. Det är inte alltid så mörkt som det kan se ut i viss rapportering. Jag gillar inslaget från Överammer.

Är det någonting du vill få med i rapporteringen?

– Vi ska inte återskapa jobb som inte finns, det finns en förklaring till varför en del skogs- och jordbruksbygder minskat i befolkning framförallt på grund av teknikutveckling. Men vi kan med ny digital teknik och nya förutsättningar skapa andra sorters jobb som möjliggör att man kan leva och verka på landsbygden och därmed upprätthålla grundläggande service.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Döda zoner” i Jämtland

Mer i ämnet