1 500 äldre skadades i fallolyckor i länet i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att antalet äldre som skadas i fallolyckor ökar i Norrbotten. Förra året fick cirka 1 500 personer över 65 år i länet söka akut vård efter fallolyckor.

Statistiken är sammanställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Den visar att ökningen bland män när det gäller fallolyckor ökat mest de senaste tio åren i Luleå, Gällivare och Piteå. När det gäller antalet kvinnor skadade i fallolyckor är ökningen störst i Boden, Luleå och Älvsbyn.

Sett till hela landet dog 1 600 äldre på grund av fallolyckor i Sverige förra året.

-Det är fortfarande nästan dubbelt så många kvinnor som män som skadas i fallolyckor, men antalet män skadade i fallolyckor ökar kraftig. De senaste tio åren har det skett en ökning av män, över 65 år, skadade i fallolyckor med 35,5 procent. Motsvarande siffra för kvinnor i samma ålder är en ökning med 8,5 procent, säger Jan Schyllander från MSB.

Fallolyckor är den i särklass största orsaken bakom dödsfall orsakade av olyckor bland äldre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.